Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Armonizarea legislației R. Moldova cu…

Armonizarea legislației R. Moldova cu normele europene și experiența de aderare a României la UE, din perspectiva sistemului judiciar. A fost adoptată o Declarație comună a Consiliilor Superioare a Magistraturii din cele două țări

Sursa foto: FB/Consiliul Superior al Magistraturii

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii din R. Moldova au întreprins o vizită de lucru la Inspecția Judiciară din România unde au fost puse în discuție aspecte privind consolidarea colaborării celor două Consilii în domenii de interes comun referitoare la sistemele judiciare din cele două state, se arată într-un comunicat joi, 25 aprilie.

În cadrul discuțiilor au fost abordate chestiunile ce țin de activitatea Inspecției Judiciare a României, fiind analizate prevederile generale ale activității Inspecției, inclusiv, în partea ce ține de accederea în funcție a acestora, termenul și obligațiile. La ședința comună au fost discutate chestiuni ce țin de activitate Inspecției Judiciare din România, fiind făcută o analiză comparativă cu activitatea instituției omoloage din Republica Moldova.

Un aspect aparte abordat la întrunire, ține de evaluarea activității inspectorilor judiciari. Or, potrivit legislației României evaluarea inspectorilor se realizează în fiecare an, având ca obiective stabilirea nivelului de competență profesională al acestora, precum și îmbunătățirea performanțelor profesionale și sporirea eficienței activității Inspecției judiciare. La întrevedere a fost analizată tipologia sesizărilor adresate în adresa Inspecției și practica cvasi-judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la cauzele disciplinare, impactul sancțiunilor asupra carierei judecătorilor și termenele de prescripție.

Participanții evenimentului au subliniat necesitatea cooperării interinstituționale ale inspecțiilor judiciare pe ambele maluri ale Prutului și la final.

În cadrul vizitei de la București a fost adoptată o Declarație comună a Secției pentru judecători și a reprezentanților societății civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii din România și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din R. Moldova

„În ședința comună a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii din România şi a reprezentanților societății civile ai Consiliului, împreună cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova, zi care marchează împlinirea a 19 ani de la semnarea, la Luxemburg, a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, au fost puse în discuție aspecte privind consolidarea colaborării celor două Consilii în domenii de interes comun referitoare la sistemele judiciare din cele două state.

Membrii Consiliului din Republica Moldova au prezentat provocările cu care se confruntă în procesul de aderare la Uniunea Europeană, precum și în contextul procesului de screening explicativ asupra acquis-ului comunitar.

Totodată, au fost discutate problemele stringente cu care se confruntă, pe de o parte, judecătorii și personalul instanțelor de judecată, iar pe de altă parte, justițiabilii.

În același timp, s-a exprimat importanța obiectivului de transparență instituțională și comunicare publică, premise ale creșterii gradului de încredere a societății în sistemul judiciar.

Membrii Consiliului din România, Secția pentru judecători și reprezentanții societății civile, au prezentat bunele practici în materie de organizare judiciară, precum și din perspectiva mecanismelor de garantare a independenței justiției, raportat la standardele europene, fiind împărtășite experiențele procesului de aderare a României la Uniunea Europeană, din perspectiva sistemului judiciar.

Alte teme comune dezbătute în cadrul reuniunii au vizat cariera judecătorilor, volumul de muncă, vacanța funcției, evaluarea psihologică, dar și provocări întâmpinate de sistemul judiciar din Moldova precum: derularea şedinţelor de judecată în ordine şi siguranţă în sediile instanţelor, demisiile judecătorilor ca urmare a demarării procedurilor de vetting în Republica Moldova, precum și alte teme de interes privind justiţia.

În finalul discuțiilor, membrii celor două Consilii au subliniat preocuparea comună pentru continuarea colaborării și a dialogului susținut în scopul asigurării unui sprijin instituțional țintit în direcția schimbului de experiență ce va servi Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova în armonizarea legislației naționale cu normele europene”, este textul Declarației.