Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Are Andrei Năstase dosar penal?…

Are Andrei Năstase dosar penal? Răspund PG și CNA

Andrei Năstase a fost ales noul primar al mun. Chișinău în urma alegerilor din 3 iunie 3018. Mandatul acestuia va fi de doar un an, până în iunie 2019.

Atât Procuratura Generală (PG), cât și Centrul Național Anticorupție (CNA) susțin că nu au în gestiune dosare penale în care ar fi vizat liderul PPDA, Andrei Năstase. Respectiv, înregistrarea audio a discuției dintre acesta și mama sa, apărută în public la 18 mai, nu ar fi fost o măsură specială de investigație efectuată de oamenii legii în cadrul vreunui dosar pe numele acestuia. Candidatul comun PPDA-PAS-PLDM la alegerile din Chișinău pentru funcția de primar susține că a sesizat organele de drept după apariția interceptării, dar că până în prezent nu a fost audiat sau contactat în acest sens.

„Andrei Năstase nu are nicio calitate procesual-penală în vreun dosar intentat de CNA”, a precizat pentru ZdG ofițerul de presă al instituției anticorupție, Victoria Timuș-Loza. Același răspuns a fost oferit și de ofițerul de presă al Procuraturii Generale: „Procuratura nu are în gestiune o cauză penală intentată pe numele lui Andrei Năstase”. PG a luat act de pretinsa înregistrare telefonică a discuției dintre Năstase și mama sa în ziua în care aceasta a fost difuzată în presă, precizând că urmează a fi stabilite circumstanțele efecturării și publicării acesteia.

La rândul său, liderul PPDA, afirmă că a sesizat organele de drept, dar că până la această oră nu a fost contactat sau audiat la subiect.

O pretinsă interceptare telefonică a discuției dintre liderul PPDA, Andrei Năstase, și mama sa a apărut în spațiul public în dimineața zilei de 18 mai, în ultima zi de campanie electorală pentru alegerile locale noi din capitală. Dialogul a ajuns și în poșta electronică a ZdG, fiind expediat de pe următoarea adresă electornică: nastasemama@gmail.com. Ziarul de Gardă a considerat că publicarea interceptării constituie o încălcare a dreptului la viața privată și că discuția nu este de interes public.

Întrebat atunci despre veridicitatea discuției telefonice, Andrei Năstase declara pentru ZdG că nu poate spune în ce măsură dialogul este trucat și falsificat, deoarece cuvintele și frazele ar fi fost inversate.

„Așa cum am anticipat, spre sfârșitul campaniei electorale concurentul Plahotniuc-Dodon va umple spațiul public cu fel de fel de informații menite să mă discrediteze. Această pretinsă interceptare nu este nimic altceva decât un atac furibund aspra mea și a familiei mele”, declara Andrei Năstase la 18 mai.

Foto antet: facebook.com/AndreiNastase.DA