Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   APEL URGENT privind maltratarea unui…

APEL URGENT privind maltratarea unui cetățean al R. Moldova aflat în detenție în F. Rusă

Organizația Mondială împotriva Torturii (OMCT) și Asociația Promo-LEX au emis un Apel urgent privind cazul lui Vitalie Danu, cetățean al R. Moldova, maltratat într-o închisoare din Federația Rusă. Organizațiile susțin că ar fi fost informate din surse de încredere despre faptul că Vitalie Danu, reținut în anul 2015 în Federația Rusă, fiind învinuit de deținere ilegală de droguri, a fost supus tratamentelor inumane și degradante în izolatorul din or. Krasnodar.

Astfel, OMCT și Promo-LEX solicită intervenția urgentă a autorităților de resort în cazul lui Vitalie Danu, care continuă să fie deținut în Federația Rusă, solicitând în regim de urgență „examinarea Apelului și intervenția autorităților, în limitele competențelor, în vederea realizării celor solicitate – în special – întreprinderea tuturor măsurilor și procedurilor necesare pentru transferul lui Vitalie Danu din Federația Rusă în R. Moldova pentru continuarea executării pedepsei (conform Convenției asupra transferării persoanelor condamnate).”

Într-un comunicat al asociației Promo-LEX, se arată că urmare a maltratărilor la care a fost supus în arestul preventiv, Vitalie Danu a primit leziuni grave, fiindu-i afectate organele vitale. De curând, la data de 20 ianuarie 2018, la doar o zi de la pronunțarea deciziei instanței de apel, tânărul a fost transferat într-un penitenciar necunoscut din Federația Rusă. Din acel moment, părinții nu au fost informați în ce penitenciar a fost transferat Vitalie Danu.

Anterior Comisia Publică de Monitorizare din Krasnodar a confirmat faptul maltratării lui Vitalie Danu, dar și alte încălcări grave.

Cetăţeni moldoveni maltrataţi în penitenciarele din Federaţia Rusă 

La sfârșitul lunii decembrie, Ziarul de Gardă a mediatizat cazul lui Vitalie Danu și Victor Melnic, originari din Călărași care au plecat la muncă în F. Rusă în anul 2015. Pe 13 august 2015, cei doi cetăţeni moldoveni au fost reţinuţi de poliţişti. Vitalie Danu a fost reţinut în timp ce se afla cu automobilul la o staţie de vulcanizare. Potrivit organizaţiei Anti-Drog, în automobil a fost găsită o geantă cu 350 g de heroină. Cei care l-au reţinut au contactat ultimul număr din registrul telefonic al lui Vitalie, ajungând astfel la Victor Melnic, care a şi fost luat în plină stradă. Au urmat cercetări la locul de trai al acestora, după care au fost plasaţi în penitenciar, unde au fost maltratați, ajungând pe patul de spital. Conform ultimei expertize medicale din 2017, Vitalie Danu suferea de osteocondroză a coloanei vertebrale și alte maladii dobândite în penitenciar.

În decembrie 2017, într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, Reprezentanţii Ministerului Justiţiei din R. Moldova au declarat că escortarea tinerilor moldoveni într-un penitenciar de la noi ar putea fi posibilă după pronunţarea unei sentinţe definitive şi executorii. Ministerul Justiţiei a făcut mai multe demersuri, solicitând vizitarea şi acordarea asistenţei indispensabile persoanelor aflate în detenţie, înlăturarea tratamentelor inumane şi degradante la care au fost supuşi, susţinea atunci şeful serviciului de presă al Ministerului Justiţiei, Rodion Guştiuc.

Sursa foto antet: Денис Синяков, Reuters