Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ANI, după decizia CSJ privind…

ANI, după decizia CSJ privind confiscarea averii fostului deputat transfug Vladimir Vitiuc: „Autoritatea va înainta repetat acțiunea și va solicita confiscarea averii nejustificate stabilită prin actul de constatare”

Reprezentanții Autorității Naționale de Integritate (ANI) afirmă că vor înainta repetat acțiunea și vor solicita confiscarea averii nejustificate a fostului deputat transfug Vladimir Vitiuc, stabilită prin actul de constatare a instituției.

Precizările vin în contextul menținerii de către magistrații Curții Supreme de Justiție a încheierii Curții de Apel Chișinău, potrivit căreia a fost respins recursul depus de Autoritate împotriva lui Vladimir Vitiuc privind constatarea caracterului nejustificat al activelor financiare și confiscarea averii nejustificate.

Astfel, ANI menționează că „după ce actul de constatare emis în privința lui Vladimir Vitiuc va rămâne definitiv și irevocabil, Autoritatea va înainta repetat acțiunea și va solicita confiscarea averii nejustificate stabilită prin actul de constatare”.

Potrivit comunicatului publicat de ANI, odată cu emiterea actului de constatare în privința fostului deputat, Direcția juridică a Autorității a înaintat în instanța de judecată, în cadrul procedurii de contestare a actului de constatare, cerere privind caracterului nejustificat al activelor financiare și confiscarea averii nejustificate care a fost constatată prin actul de constatare.

„Autoritatea a înaintat acțiunea reconvențională având drept temei prevederile art. 34 alin. (6) din Legea nr. 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate în redacția Legii nr. 130/2021 în vigoare din 29.10.2021 și a Codului de procedură civilă, care expres prevede posibilitatea Autorității de a solicita confiscarea averii nejustificate în cadrul acțiunii de contencios administrativ înaintată de către subiectul vizat, fapt care a fost realizat”, notează ANI.

Averea fostului deputat transfug Vladimir Vitiuc nu va fi confiscată în folosul statului. CSJ a respins recursul depus de ANI

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul depus de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și au menținut încheierea Curții de Apel Chișinău prin care a fost declarată inadmisibilă constatarea caracterului nejustificat al activelor financiare în valoare de 679 411 de lei ale lui Vladimir Vitiuc, precum și confiscarea averii nejustificate în folosul statului în valoare de 679.411 de lei.

Hotărârea a fost pronunțată pe 28 decembrie 2022 de Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, în componența magistraților – Tamara Chișca-Doneva, Nicolae Craiu și Aliona Miron, care au menționat că „purcederea la examinarea acţiunii reconvenționale înaintate de Autoritatea Națională de Integritate… ar duce la încălcarea principiilor prevăzute de Codul administrativ”.