Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Averea fostului deputat transfug…

DOC Averea fostului deputat transfug Vladimir Vitiuc nu va fi confiscată în folosul statului. CSJ a respins recursul depus de ANI

Averea fostului deputat transfug Vladimir Vitiuc nu va fi confiscată în folosul statului. Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul depus de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și au menținut încheierea Curții de Apel Chișinău prin care a fost declarată inadmisibilă constatarea caracterului nejustificat al activelor financiare în valoare de 679 411 de lei ale lui Vladimir Vitiuc, precum și confiscarea averii nejustificate în folosul statului în valoare de 679.411 de lei.

Hotărârea a fost pronunțată pe 28 decembrie 2022 de Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, în componența magistraților – Tamara Chișca-Doneva, Nicolae Craiu și Aliona Miron, care au menționat că „purcederea la examinarea acţiunii reconvenționale înaintate de Autoritatea Națională de Integritate… ar duce la încălcarea principiilor prevăzute de Codul administrativ”.

„(…) Curtea de Apel Chișinău, fiind învestită cu examinarea cauzei ca prima instanţă, just a stabilit că, Codul administrativ nu conține în Cartea a treia, reglementări legale de înaintare a acţiunii reconvenționale în procedura contenciosului administrativ. Or, acțiunea reconvențională este o categorie separată a acţiunii civile, care este înaintată de către pârât, în cadrul unui proces deja pornit, ca mijloc de apărare împotriva acţiunii principale”, arată documentul.

În ianuarie 2022, ANI anunța că, în rezultatul unui control al averii inițiat în martie 2020, a emis un act de constatare în privința lui Vladimir Vitiuc, care nu ar fi reușit să justifice proveniența a sumei totale de 2 947 659 de lei. În cazul fostului deputat Vladimir Vitiuc, inspectorul de integritate a identificat atunci prezența diferenței vădite de 2 268 248 lei, generată în perioada 2014–2016 de procurarea unui autoturism de model Land Rover Range Rover în valoare de 85 250 euro și de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.

În cadrul controlului s-a constatat și prezența unei diferențe substanțiale de 679 411 de lei, generată în perioada 2016–2020 de suplinirea bugetului familial cu mijloace financiare sub formă de depuneri în numerar la cont/card bancar.

Fostul deputat a fost constatat atunci și cu încălcări la capitolul declararea corectă și completă a averii și a intereselor personale, motiv pentru care urma a fi sesizat și organul penal. Conform ANI, el nu ar fi declarat veniturile de peste 600 mii sub formă de depunere mijloace bănești în numerar, două bunuri imobile locative deținute cu drept de abitație și folosință în perioada 2016-2020, autoturismul de model Land Rover Range Rover și calitățile de co-fondator al unor societăți cu răspundere limitată deținute de subiectul controlului până 2017 și respectiv 2018. Totodată, acesta ar fi inclus date eronate despre active financiare disponibile în numerar ce nu făceau obiectul depunerilor în instituții financiare, inclusiv la data depunerii declarațiilor de avere pentru anii 2016 – 2019.

În baza prevederilor legale, ANI anunța că este în drept să depună o cerere în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate doar a sumei de 679 411 lei. Astfel, pe 22 februarie 2022, ANI a depus o cerere împotriva lui Vitiuc pentru constatarea caracterului nejustificat al activelor financiare în valoare de 679 411 de lei, după ce fostul deputat a cerut Curții de Apel Chișinău anularea actului de constatare al ANI emis pe numele său.

Șapte luni mai târziu, pe 26 septembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a declarat inadmisibilă acțiunea reconvențională înaintată de ANI.

În februarie 2022, procurorii anticorupție au efectuat mai multe percheziții la 13 ex-deputați, vizați în cadrul unor cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul R. Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte. Vladimir Vitiuc este unul din cel cinci foști deputați comuniști care au fost reținuți atunci pentru 72 de ore.