Principală  —  IMPORTANTE   —   ANI a solicitat Consiliului Superior…

ANI a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să sancționeze patru judecători după ce au refuzat să inițieze o cauză penală pe aspectul îmbogățirii ilicite

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) despre unele abateri de la lege admise de către patru judecători: un judecător de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana și alți trei magistrați de la Curtea de Apel Chișinău.

Judecătorii au respins contestația ANI împotriva ordonanțelor a doi procurori, care au refuzat să inițieze o cauză penală pe aspectul îmbogățirii ilicite pe numele lui Alexandru Ciobanaș, fostul șef-adjunct al Secției urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliție Centru al Direcției de Poliție Chișinău a Inspectoratului General de Poliție (IGP).


„Când am emis actul de constatare, noi am solicitat să fie inițiată o cauză penală pe aspectul îmbogățirii ilicite, însă procurorii au refuzat să înainteze cauza. Ulterior, noi am contestat în instanța de judecată (…) Deocamdată nu vă pot spune cine sunt judecătorii”, a declarat pentru Ziarul de Gardă purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic.

În august 2020, ANI a constatat avere nejustificată în mărime de 2,6 milioane de lei pe numele lui Ciobanaș și bănuiala rezonabilă de îmbogățire ilicită. Inspectorul de integritate a sesizat Procuratura pe faptul de îmbogățire ilicită, iar ANI a înaintat acțiunea civilă în vederea confiscării averii nejustificate. Ulterior, procurorii au refuzat, prin emiterea unor ordonanțe, inițierea unei cauze penale pe aspectul îmbogățirii ilicite. Însă, ANI a contestat în instanța de judecată deciziile celor doi procurori.

Pe 16 iulie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a respins plângerea ANI împotriva ordonanțelor de refuz.

Ulterior, pe 13 august 2021, Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a respins recursul ANI și au menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

„Motivul refuzurilor invocate de judecători se referă la faptul că – „ANI nu are dreptul de a contesta actele emise de organele de urmărire penale”. Mai exact, judecătorii, fără a examina argumentele prezentate de ANI, s-au limitat să se expună doar pe aspecte de procedură. În acest mod, a fost comisă o eroare de drept de către judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, și de completul de judecători ai Curții de Apel Chișinău, atribuind Autorității competența de constatare a infracțiunii, prin prisma Codului de procedură penală, modificat prin Legea nr.244/2020 pentru modificarea unor acte normative”, susțin reprezentanții ANI.

În decembrie 2020, Curtea Constituțională a suspendat modificările și completările introduse în Cod prin Legea nr. 244/2020 pentru modificarea unor acte normative, respectiv acestea nu produc efecte juridice și nu trebuiau considerate de către magistrați.