Principală  —  IMPORTANTE   —   Alla Dolință, care s-a retras…

Alla Dolință, care s-a retras din PSRM din motiv că nu susținea „retorica partidului” față de războiul din Ucraina, pusă sub învinuire în dosarul finanțării ilegale a PSRM

Fosta deputată socialistă Alla Dolință a fost pusă sub învinuire de către procurorii anticorupție în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție (PA).

Reprezentanții PA au declarat pentru ZdG că Alla Dolință este învinuită pentru faptul că, „acționând în cadrul grupului criminal organizat „Dodon”, în perioada anilor 2018 – 2020, prin complicitate cu Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Corneliu Furculiță, Vlad bătrîncea, Olga Rațan și alte persoane, a comis complicitate la acceptarea cu bună știință a finanțării PSRM din partea organizației criminale „Plahotniuc”, complicitate la falsificarea de documente oficiale, de mai multe persoane; complicitate la falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a PSRM pentru anii 2018 și 2019 și spălare de bani de un grup criminal organizat”.

În iulie 2022, Alla Dolință a anunțat că a renunțat la mandatul de deputată și s-a retras din PSRM, deoarece nu a fost de acord și nu susținea „retorica atât a conducerii, cât și a partidului ca întreg” față de războiul din Ucraina.

„Mai mult de 4,5 luni într-un stat vecin, Ucraina, care este în esență casa mea, deoarece părinții mei s-au născut acolo, este un război. Îmi este greu să văd durerea, lacrimile, necazurile și distrugerea pe care le aduce cu ea, îmi este foarte greu să accept aceste evenimente.

În legătură cu împrejurările, am decis să renunț la mandatul meu de deputat, precum și să mă retrag din Partidul Socialiștilor, deoarece nu sunt de acord și nu susțin metodele, conceptul și retorica, atât a conducerii cât și a partidului ca întreg”, potrivit cererii de demisie depusă în acea perioadă de Alla Dolință.

În iulie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele fostei deputatei socialiste Alla Dolință, vestită după ce a fost surprinsă mâncând zeamă în timpul unei ședințe a unei comisii parlamentare, pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.

Inspectorul de integritate a constatat că Dolință a deținut odată cu funcția de deputată și funcția de președintă a Fundaţiei de binefacere, „Soluția”, fondată de fostul ei lider de partid Igor Dodon.

În cadrul controlului inițiat în baza unei autosesizări, inspectorul de integritate a stabilit că ex-deputata a admis mai multe stări de incompatibilitate în timpul exercitării mandatului de parlamentar, în perioada anilor 2014-2019.

În octombrie 2020, fosta deputată socialistă Alla Dolință a apărut la o ședința online a comisiei juridice, numiri și imunități într-un restaurant, mâncând zeamă. În timp ce membrii comisiei parlamentare discutau pe marginea proiectului privind sistemul de pensii, urmând să aibă loc procedura de vot, ex-parlamentara a apărut fluturând cu lingura în zeama abia adusă de un angajat al localului.

Ulterior, în timp ce proiectul era supus votului, ea a apărut și cu telefonul la ureche. Fostul ei coleg de partid Vasile Bolea i-a dorit poftă bună și a îndemnat-o să deconecteze camera.