Principală  —  IMPORTANTE   —   A doua zi după protestul…

A doua zi după protestul contra afirmațiilor șefului Delegației UE la Chișinău, ministrul Justiției se adresează celor din Partidul „Șor”

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, anunță că este solidar „cu Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko, pe cazul amânării examinării cazului Șor”.

Într-o postare publicată vineri, 7 august, pe pagina sa de Facebook, Nagacevschi le spune reprezentanților Partidului „Șor” că au „mult tupeu”.

„După ce a fost furat un miliard și șeful vostru a fugit (confirmând că nu e în stare să se apere) aveți tupeul să atacați oficialii din R. Moldova, dar și pe cei din UE, pentru faptul că își expun dezacordul cu amânările în examinarea cazului Șor. E un caz de interes public, pentru care plătește toată țara. Mai puțin dumneavoastră”, a comentat ministrul.

În ediția din 31 iulie a emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la postul de televiziune RTR Moldova, Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, remarca faptul că nimeni nu stă după gratii în dosarul privind frauda bancară și și-a exprimat speranța că cei implicați în furt vor fi pedepsiți, menționând că rezultatul va fi atunci când vor fi pedepsiți cei vinovați și vor continua procesele care trebuie să fie încheiate. 

„Cât mai putem urmări amânările permanente în procesul lui Șor? Aceste tergiversări nu consolidează încrederea în sistemul judecătoresc și eficiența organelor de drept”, a specificat Excelența Sa în cadrul emisiunii. 

Joi, 6 august, câțiva reprezentanți ai Partidului „Șor” au organizat o acțiune de protest la sediul misiunii diplomatice, acuzându-l de imixtiune în justiție. Potrivit manifestanților, Michalko „ar trebui să-și dea demisia sau să fie rechemat din funcție, Partidul „Șor” nu îl mai consideră reprezentantul UE”.

Reprezentanții Delegației UE la Chișinău încă nu au răspuns la solicitarea ZdG prin care am cerut o reacție la acțiunea și declarațiile reprezentanților Partidului „Șor”, care au lăsat o notă de protest la sediul misiunii. După protest, într-o postare pe pagina sa personală de Facebook, Michalko a publicat Raportul Kroll-2, în care este menționat numele lui Șor.

Ulterior, Ambasada Franței, a Poloniei, a Germaniei și a Regatului Țărilor de Jos la Chișinău și-au exprimat solidaritatea față de afirmațiile lui Michalko.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar prima instanţă a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află în examinare la Curtea de Apel Cahul, unde au fost amânate de peste 30 de ori ședințele. 

Următoarea ședință este programată pentru data de 2 septembrie. 

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au anunțat că acesta a părăsit ilegal țara, iar Interpol a menționat că el se află în Israel. De cealaltă parte, vicepreședinta Partidului „Șor”, Marina Tauber, susține că acesta se află în R. Moldova.