Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelensky a ordonat serviciilor secrete…

Zelensky a ordonat serviciilor secrete ale Ucrainei să ofere protecție exilaților din Belarus aflați în Ucraina, după moartea militantului belarus

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comandat, miercuri, 4 august, serviciilor de securitate ale Ucrainei să ofere protecție suplimentară exilaților din Belarus aflați în Ucraina, după ce un militant a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev, scrie France24.

„Fiecare bielorus care poate deveni ținta criminalilor din cauza poziției politice publice trebuie să obțină o protecție specială și de încredere”, a menționat Zelensky într-un comunicat.

Zelensky a ordonat Ministerului de Interne și serviciului de securitate SBU să „elaboreze un algoritm clar pentru evaluarea posibilelor riscuri” pentru a „elimina orice amenințare pentru oameni”.

Ordinul a venit după ce un disident din Belarus, Vitali Șișov, a dispărut și marți a fost găsit spânzurat într-un parc din capitala ucraineană Kiev. Poliția a declarat că a deschis o anchetă pentru uciderea morții activistului care conducea Casa Belarusă din Ucraina, un ONG care își ajuta compatrioții să fugă de represiunea din Belarus.

Poliția a adăugat că va urmări toate pistele, inclusiv o posibilă „crimă deghizată în sinucidere”.

Cabinetul lui Zelenski a transmis, miercuri, că decizia de a spori protecția pentru exilații bieloruși a fost determinată de informații privind “o posibilă amenințare față de un număr de activiști bieloruși”, precum și decesul “tragic” al lui Șișov.

Cabinetul președintelui a mai afirmat că Zelenski “se așteaptă la o investigație cuprinzătoare în privința tuturor circumstanțelor care înconjoară moartea lui Șișov”. Activistul în vârstă de 26 de ani s-a dus să alerge, luni dimineață, în Kiev, însă nu s-a întors și nu a putut fi contactat pe telefon.

ONG-ul lui Șișov a precizat că recent a fost urmărit. Liderul Belarusiei, Aleksandr Lukașenko, s-a opus oricărei forme de disidență de când au izbucnit proteste în masă, ca urmare a alegerilor de anul trecut, catalogate de Occident ca fiind fraudate.

Mulți biloruși au fugit, în special în țările vecine Ucraina, Polonia și Lituania.

Cazul Şişov intervine la o zi după incidentul cu atleta belarusă Kristina Timonovskaia care a declarat că a fost obligată să se retragă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi ameninţată cu repatrierea forţată pentru că a criticat federaţia naţională de specialitate pe reţelele sociale.

Citiți și: Atleta din Belarus, forțată să se întoarcă în țară, a primit viză umanitară în Polonia

Atleta care a primit luni o viză umanitară din partea Poloniei a declarat că se teme că va fi încarcerată dacă se întoarce în ţara ei, care a văzut mii de arestări şi exilări forţate ale opozanţilor, precum şi lichidarea multor ONG-uri şi media independente.

Citiți și: O sportivă din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice și dusă la aeroport: atleta refuză întoarcerea la Minsk