Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelenski a semnat un memorandum…

Zelenski a semnat un memorandum cu UE, care îi va permite Ucrainei accesarea unui ajutor de 1,2 miliarde de euro

Foto: zhzh.com.ua

Ucraina va putea obține 1,2 miliarde de euro ca asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene. Pentru acest lucru au fost puse un șir de condiții, scrie Hromadske.

Președintele Vladimir Zelenski semnat o lege pentru ratificarea Memorandumului și a Acordului de Credit cu Uniunea Europeană, a declarat Biroul președintelui.

Aceste fonduri vor fi cheltuite pentru stabilitatea macroeconomică, balanța de plăți și implementarea reformelor.

Creditul preferențial va fi transferat în 2 tranșe a câte 600 de milioane de euro, termenul creditului nu va depăși 15 ani (adică termenul de rambursare), iar rata dobânzii nu va depăși 2%.

Ce condiții sunt pentru prima tranșă?

Pentru prima tranșă în valoare de 600 de milioane de euro, Ucraina are nevoie de o nouă reformă judiciară, reformarea administrației fiscale și vamale, precum și lichidarea poliției fiscale.

În plus, cabinetul de miniștri trebuie să completeze toate „posturile provizorii”, ocupate pe timp de epidemie de coronavirus fără concurs.

Ministerul Sănătății trebuie să transfere toate achizițiile centralizate de medicamente, produse medicale și echipamente individuale de protecție noii structuri – ÎS „Achiziții medicale din Ucraina”. Totuși, această decizie nu se va referi la achizițiile efectuate prin intermediul organizațiilor specializate de achiziții internaționale.

De asemenea, Guvernul trebuie să continue reformarea sistemului de guvernare corporativă a întreprinderilor de stat pe principiile OECD.

Și a doua tranșă?

Următoarele 600 de milioane Ucraina le va putea obține în cazul în care va asigura independența Băncii Naționale și va face progrese în implementarea Acordului de asociere cu UE. A doua tranșă trebuie să ajungă nu mai devreme de 3 luni după prima.

Acest Acord a fost semnat în timpul unei vizite de lucru la Bruxelles de către primul-ministru Denis Shmygal, ministrul finanțelor Serghei Marchenko și șeful Băncii Naționale Chiril Shevchenko.