Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Volodimir Zelensky și Joe Biden…

Volodimir Zelensky și Joe Biden au adoptat o declarație comună în urma discuțiilor de la Casa Albă

Foto: BBC

Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, au adoptat o declarație comună în urma întrunirii pe care au avut-o miercuri, 1 septembrie, la Casa Albă, scrie Novaya Gazeta.

În cadrul reuniunii, președinții au discutat despre drepturile și libertățile omului, securitatea și economia energetică și problemele climatice.

Cele mai importante prevederi ale declarației:

  • Statele Unite „nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată” încercarea Rusiei de a „anexa Crimeea” și vor continua să sprijine Ucraina în lupta împotriva „agresiunii rusești”. Washingtonul, împreună cu Kievul, vor lucra pentru a aduce Rusia în fața justiției prin mecanismele dreptului internațional.
  • Țările vor consolida cooperarea în domeniul apărării, securității și securității cibernetice, Statele Unite vor furniza Ucrainei arme în valoare de 60 de milioane de dolari. De asemenea, Biden și-a anunțat sprijinul pentru reformele de apărare din Ucraina.
  • Ucraina își reformează sistemul judiciar și consolidează lupta împotriva corupției „în conformitate cu cele mai bune practici internaționale”, Statele Unite vor sprijini aceste reforme. De asemenea, țările vor colabora pentru eliberarea prizonierilor politici și a ostaticilor din teritoriile „controlate sau ocupate” de Rusia.
  • Cu sprijinul Statelor Unite, Ucraina va continua să consolideze respectarea drepturilor și libertăților omului, și anume combaterea rasismului, xenofobiei, antisemitismului și discriminării împotriva comunității LGBT.
  • Ucraina și Statele Unite au fost de acord că construcția Nord Stream 2 amenință securitatea energetică europeană. Guvernele sprijină eforturile de creștere a capacității de furnizare a gazului către Ucraina din surse diversificate.
  • În urma conflictului din estul Ucrainei, Statele Unite vor furniza țării 45 de milioane de dolari în ajutor umanitar, care va include hrană, adăpost, apă potabilă sigură și fonduri pentru protejarea celor mai vulnerabili, în special a persoanelor în vârstă.
  • Biden a spus că SUA au donat Ucrainei aproximativ 2,2 milioane de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului și aproximativ 55 de milioane de dolari în sprijinul COVID-19.

Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit miercuri, 1 septembrie, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, la Casa Albă. Reuniunea a avut loc cu două zile mai târziu decât era programată inițial și vine după ce administrația Biden a anunțat luna trecută un acord cu Germania, menit parțial să atenueze preocupările ucrainene cu privire la construirea conductei Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a transporta gaze din Rusia în Germania.

Negocierile dintre cei doi lideri au durat mai mult decât timpul programat. Zelensky a descris întâlnirea ca fiind „o conversație normală între bărbați”.