Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Volodimir Zelensky către Parlamentul Australiei:…

Volodimir Zelensky către Parlamentul Australiei: „Știm că visul nostru nu poate fi distrus” – VIDEO

Facebook via Володимир Зеленський

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, s-a adresat joi, 31 martie, către deputații din Parlamentul australian, în cadrul unei intervenții video. Acesta a cerut sprijinul Australiei, în vederea respingerii invaziei Federației Ruse în Ucraina, argumentând că dacă ambițiile Rusiei nu vor fi oprite, alte țări i-ar putea urma exemplul și și-ar putea ataca vecinii.

Volodimir Zelensky și-a deschis discursul cu o amintire  despre celebra călătorie a celei mai mari aeronave din lume – avionul ucrainean „Mriya” (Visul), la Perth (Australia), în urmă cu aproape șase ani.

„În mai 2016, mii de australieni au venit în orașul Perth, pentru a vedea pentru prima dată avionul ucrainean „Mriya”, sau „vis”, cum îl numim noi. Ne-am mândrit mereu cu „Mriya”. Nu fiindcă e cea mai mare aeronavă de pe glob, ci fiindcă a oferit ajutor oamenilor din întreaga lume, aducând alimente, apă și echipamente pentru misiunile umanitare de menținere a păcii. 

„Mriya” aducea viață, însă acum acest lucru este imposibil, din cauza unei țări care are valori total diferite decât noi, decât voi, decât întreaga lume civilizată”, a declarat Zelensky.

Aeronava „Mriya”, una dintre cele mai mari și mai grele avioane din producția ucraineană AN-225, a ars pe 27 februarie curent, ca urmare a unui atac aerian al trupelor ruse asupra aerodromului Gostomel, de lângă Kiev. 

„Putem oare spune că Rusia ne-a distrus visul? Nu. Ea a ars un avion, a ars fierul. Ea (Rusia, n.r.) a distrus învelișul exterior, ci nu sufletul, esența, libertatea, demnitatea și independența noastră. Știm că visul nostru nu poate fi ruinat sau distrus, în mod special, dacă ne putem baza pe susținerea întregii lumi”, a menționat președintele ucrainean.

Premierul Australiei, Scott Morrison, a declarat că, deși Ucraina și Australia au limbi, accente, istorii și culturi diferite, cele două țări împărtășesc afinitatea pentru democrație, libertate de exprimare, presă liberă, precum și pentru dreptul de a trăi fără constrângere sau intimidare, cu credința în demnitatea umană comună.

„Aveți rugăciunile noastre, dar și armele noastre”

„Oamenii din Australia sunt alături de Ucraina în lupta pentru supraviețuire. Aveți rugăciunile noastre, dar și armele noastre, ajutorul nostru umanitar, sancțiunile noastre împotriva celor, care încearcă să vă tăgăduiască libertatea”, a menționat prim-ministrul Australiei.

În această ordine de idei, Scott Morrison a anunțat joi, 31 martie, că țara sa va oferi un pachet suplimentar de asistență militară pentru Ucraina, notează publicația australiană ABC. Pachetul va include momeli tactice, aeronave fără pilot, vehicule terestre fără pilot, rații, precum și provizii medicale.

Atât premierul australian, cât și Volodimir Zelensky, au vorbit despre avionul civil MH17, care a fost doborât la data de 17 iulie 2014 în regiunea Donețk și la bordul căruia se aflau 298 de pasageri, inclusiv 38 de australieni.

„Adesea se spune că răul nepedepsit se întoarce”

„Sunt sigur că fiecare ucrainean și fiecare australian își aduce aminte de tragedia MH17 – Boeingul malaezian, care a fost doborât de ocupanții ruși, deasupra Donbasului. Cei care au provocat această tragedie au fost trași la răspundere? Nu. Rusia a plătit compensații rudelor celor decedați? Nu. Până acum își neagă vina în această tragedie. Au trecut deja mai bine de 8 ani, însă așa și nu s-a făcut dreptate”, a declarat președintele Ucrainei, în timpul adresării sale către Parlamentul Australiei.  

„Adesea se spune că răul nepedepsit se întoarce. Aș adăuga că răul nepedepsit se întoarce înaripat, cu un sentiment de invincibilitate. Dacă lumea ar fi pedepsit Rusia pentru ceea ce a făcut în 2014, acum nu ar fi existat nici una dintre ororile cauzate de invazia Rusiei în Ucraina” – a conchis Zelensky. 

Liderul opoziției din Parlamentul Australiei, Anthony Albanese, a declarat că tot ceea ce vedem acum în Ucraina, sunt ecourile teribile ale devastării, provocate de forțele lui Hitler în ce de-al Doilea Război Mondial. 

„Agresiunea lui Vladimir Putin în numele unei minciuni naționaliste otrăvitoare este detestabilă. Dacă va continua acest război ilegal, Putin și regimul său va fi întâmpinat cu hotărâre și consecințe crescânde. Încercarea lui (Putin, n.r.) de a împărți Occidentul ne-a unit și ne-a întărit angajamentul față de valorile noastre comune – valori care includ libertatea și suveranitatea, care aparțin Ucrainei”, a mai spus Anthony Albanese. 

Blindatele Bushmaster, o necesitate pentru Ucraina

Volodimir Zelensky a declarat că îi este recunoscător Australiei pentru ajutorul oferit Ucrainei, în special, pentru cele 70 de mii de tone de cărbune, destinate nevoilor energetice ale țării. Totuși, conform liderului de la Kiev, acesta este doar începutul: „Împreună putem și, prin urmare, trebuie să facem mai mult”.

Totodată, președintele Ucrainei a menționat că vehiculele blindate australiene Bushmaster, precum și alte tipuri de echipament militar, ar putea ajuta în mod semnificativ Ucraina, consolidându-i poziția în plan militar. 

„Dacă veți avea posibilitatea să ne oferiți asta (vehiculele blindate, n.r.), Ucraina vă va fi recunoscătoare. Cu siguranță, ele vor face mult mai mult acum în Ucraina, pentru libertatea și securitatea noastră comună, decât să se umple cu praf în țara voastră”.

În a 36-a zi de război în Ucraina, au fost raportate două decese în urma bombardamentelor rusești din regiunea Lugansk. Peste 800 de civili au fost evacuați din orașul Mariupol la Zaporojie. Următoarea rundă de negocieri ruso-ucrainene urmează să aibă loc, pe 1 aprilie, prin videoconferință. ONU anunță că a creat o comisie internațională independentă care va investiga „crimele de război” din Ucraina. Între timp, serviciile secrete britanice raportează că, în zilele următoare, ar putea izbucni lupte aprige lângă Kiev.

Președintele fracțiunii „Servitorul Poporului”, David Arakhamia, șeful delegației ucrainene, a dezvăluit detalii despre tratatul propus de Kiev în cadrul negocierilor cu Federația Rusă, care au avut loc marți, 29 martie, în Turcia. Arakhamia a declarat că reprezentanții delegației ucrainene nu au semnat niciun document – ei doar au prezentat propunerile Ucrainei. Ucraina sugerează că viitorul tratat ar trebui să stipuleze că toate țările garante nu numai că nu se opun aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, dar ar trebui să ajute în acest proces.