Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Vladimir Putin a anunțat, într-un…

Vladimir Putin a anunțat, într-un discurs, că a trimis armata în Ucraina: „Este teritoriul nostru istoric”

Președintele rus Vladimir Putin a avut un discurs joi dimineață, în jur de ora 5.30 (4.30 ora României), în care a declarat că „toate analizele arata că confruntarea Rusiei cu aceste forțe este de neevitat”, scrie Digi 24.

Vladimir Putin, declarații:

„URSS a făcut eforturi enorme să evite războiul. Am reușit să distrugem nazismul, dar am pierdut milioane de oameni. Nu vom mai permite așa ceva. Cei care ne numesc dușmani au mulți bani și posibilități, și știm asta, și știm posibilitățile noastre de a rezista acestor impertinențe. Din punct de vedere militar, Rusia modernă, chiar după destrămarea URSS este una dintre cele mai mari puteri militare. Nu trebuie să uite nimeni că în cazul unui atac direct la adresa noastră, agresorul va fi distrus și doborât.

Acum, cu extinderea NATO în est, situația pentru țara noastă este periculoasă. Mai mult, NATO vor să se extindă și mai mult. Nu ne mai putem doar uita la ce se întâmplă. Extinderea infrastructurii spre est și acapararea militară Ucrainei… Politica SUA este reținerea Rusiei, pentru noi este o întrebare legata de viata și moarte. Este linia roșie despre care am vorbit. Au trecut linia roșie. Am luat decizia pentru o operaţiune militară. (…) Acțiunile noastre sunt autoapărare de la amenințările la adresa noastră. Trebuie să mă adresez către militarii ucraineni. Dragi tovarăși, Părinții voștri nu s-au luptat cu nazismul pentru ca voi acum să ascultați odinile Kievului. Va cer sa depuneți armele și sa plecați acasă. Toți cei care vor face asta vor fi lăsați sa plece”, a spus Putin.

Miercuri, 23 februarie, UE a publicat un pachet de sancțiuni ca răspuns la recunoașterea de către Rusia a independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk. Sancțiunile vizează toți cei 351 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei, care au votat pe 15 februarie în favoarea apelului adresat președintelui Putin de a recunoaște independența autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk.

Totodată, sancțiunile vizează 27 de persoane fizice care au jucat „un rol în subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”. Acestea includ factori de decizie, cum ar fi membri ai guvernului, care au fost implicați în deciziile ilegale; oameni de afaceri/oligarhi care sprijină financiar sau material operațiunile rusești în teritoriile Donețk și Lugansk sau care beneficiază de acestea; ofițeri militari superiori, care au jucat un rol în acțiunile de invazie și destabilizare; persoane responsabile pentru conducerea unei campanii de dezinformare împotriva Ucrainei.

Pe 21 februarie 2022, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk.