Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Viitorul deportat: câți copii ucraineni…

Viitorul deportat: câți copii ucraineni fără părinți se află în Rusia și care va fi soarta lor? – VIDEO

Trupele rusești au forțat mii de civili care fugeau de bombardamente să plece fie în Rusia, fie pe teritoriile controlate de Federația Rusă din Donbass, transmite novosti.dn.

Potrivit colonelului-general Mikhail Mizintsev, șef al Centrului rus de Control al Apărării, de la începutul așa-numitei „operațiuni speciale” peste un milion de ucraineni, inclusiv aproximativ 200.000 de copii, au fost strămutați pe teritoriul Federației Ruse. Rușii numesc acest proces „evacuare”, iar activiștii ucraineni pentru drepturile omului — „deportare”. Câți copii ucraineni sunt în Rusia și ce se va întâmpla cu ei a încercat să afle novosti.nd.

Este dificil să se stabilească numărul copiilor

Potrivit Dariei Gerasimchuk, consilier-comisar al Președintelui Ucrainei pentru Drepturile Copilului, au fost verificați 2.751 de copii deportați în Rusia. Adică, datele lor personale sunt stabilite. Cu toate acestea, în multe cazuri este dificil să se identifice identitatea unui copil deportat în Rusia. Prin urmare, nimeni nu poate numi numărul exact al copiilor duși din Ucraina.

„Mă voi detașa de cifre, deoarece chiar și președintele Ucrainei a spus că nimeni nu știe cu adevărat aceste cifre. Putem opera cu cifre atunci când avem datele personale ale copiilor: nume, prenume, patronimic. Ei bine, cel puțin numele și prenumele, sau anul aproximativ de naștere, astfel încât să putem înțelege copilul cui este”, a declarat Yulia Usenko, șefa Departamentului pentru Protecția Drepturilor Copilului și Combaterea Violenței din Biroul Procurorului General al Ucrainei.

Ea a subliniat că ar dori, de asemenea, să cunoască numărul copiilor care au rămas fără părinți pe teritoriile ocupate sau pe teritoriile cu lupte active și care au fost mutați în Federația Rusă sau în controlatele DNR și LNR.

„Colectăm aceste informații literalmente puțin câte puțin și operațional”, a spus ea.

Răpiți din sanatoriile și spitalele din Mariupol

Potrivit lui Piotr Andryushchenko, consilier al primarului din Mariupol, 540 de copii din regiunea Donetsk rămași fără părinți au fost duși ilegal în Rusia, inclusiv 267 din regiunile Mariupol și Volnovaha. Aceștia nu sunt copii din internate – toți elevii acestor instituții au fost evacuați la timp din regiunea Donetsk. În Rusia au fost duși acei copii, care au fost separați de părinți sau tutori în timpul luptelor și plasați în sanatorii și spitale. Anume acești copii au fost răpiți și duși în Rusia.

„Am identificat 260 de copii. Aceștia nu sunt doar din regiunea Mariupol, ci și din Volnovaha, ei sunt ținuți într-una din taberele pentru copii din regiunea Rostov. Am transmis deja datele. Știm că aproximativ 200 dintre copiii noștri sunt ținuți lângă Sankt Petersburg. Dar toate aceste informații nu sunt personalizate. Nu cunoaștem numele de familie, numele, patronimicul acestor copii”, a spus Andryushchenko în timpul unui teledon național.

În Rusia procedura de adopție a fost simplificată

Orfanii ucraineni duși în Rusia sunt plasați în familiile rușilor sub tutelă temporară. Dar foarte curând vor putea fi plasați spre adopție. Pe 30 mai președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind o procedură simplificată de adopție a copiilor orfani din Ucraina, inclusiv a celor din nerecunoscutele DNR și LNR, și trecerea lor în cetățenia rusă.

În plus, cetățenii Rusiei, care a recunoscut cvasi-republicile menționate mai sus, vor putea adopta și copiii deportați din Ucraina. Și copiii din teritoriile ocupate din Donbass vor putea fu adoptați în conformitate cu „acordul” semnat între Rusia și DNR și LNR.

Sosirea copiilor din Donbass în Rusia.
Foto: TASS

Recent procedura de adopție în Rusia a fost simplificată. Acum, oricine dorește să ia un copil în familie,trebuie doar să treacă un examen medical și cursuri pentru părinții adoptivi, să depună o cerere și un certificat de venit. Celelalte certificate vor fi colectate chiar de autoritățile tutelare.

„Fără birocrație și documente. A devenit mai ușor să adopți un copil dintr-un orfelinat. În Rusia se aplică noi reguli. Viitorii părinți nu vor trebui să colecteze certificate și să pregătească documente timp de câteva luni”, relatează presa rusă.

Există cazuri reușite în negocierile privind returnarea

Kievul are posibilitatea de a negocia întoarcerea în patria lor a tinerilor ucraineni care au crescut în școlile internat: datele lor personale se află în bazele de date electronice ale serviciilor pentru protecția copiilor. Prin urmare, elevii de la internatul din Snijne din regiunea Donetsk și casa de copii din Lugansk, duși ilegal pe teritoriul Rusiei în vara anului 2014, au fost returnați după intervenția ombudsmanului ucrainean.

Există șansa de a-i întoarce în patria lor și pe acei copii din Ucraina care sunt căutați de apropiații lor.

Oameni din Donbass duși în Rusia. Foto: Novaya Gazeta

Potrivit lui Gerasimchuk pentru novosti.nd, de la începutul războiului poliția primește în fiecare zi din ce în ce mai multe cereri privind dispariția copiilor în zonele de luptă.

Guvernul Ucrainei a elaborat deja o procedură de accelerare a procesului de returnare a copiilor duși ilegal din Ucraina, despre părinții sau tutorii cărora nu se cunoaște nimic. În Ucraina s-a decis recunoașterea acestor copii ca orfani (sau lipsiți de îngrijire părintească). Dacă se identifică rudele acestor orfani, atunci custodia asupra copilului le este eliberată în conformitate cu o procedură simplificată.

„Ce ne dă aceasta? Ne dă, de fapt, posibilitatea să desemnăm reprezentanți legali ai acestor copii. Și astfel, prin acești reprezentanți legali, avem ocazia să cerem întoarcerea copiilor care au fost fie trimiși pe teritoriul Rusiei, fie sunt în străinătate sau în general se află în captivitate”, a explicat ministra politicii sociale din Ucraina Marina Lazebnaya.