Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ „Voi fi prima femeie…

VIDEO „Voi fi prima femeie în această funcție, dar nu voi fi ultima”. Primul discurs al Kamalei Harris, după ce a fost aleasă vicepreședintă a SUA

Candidata democrată la funcţia de vicepreşedinte Kamala Harris, care va deveni la 20 ianuarie 2021 prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii, a ținut primul discurs după ce presa a anunțat victoria democraților la alegerile prezidențiale.

Kamala Harris, care a făcut istorie devenind sâmbătă seara prima femeie aleasă vicepreședinte al SUA, a susținut discursul sâmbătă noaptea la Wilmington, Delaware, înainte de a-i face intrarea în scenă președintelui ales Joe Biden. Harris le-a mulțumit și femeilor de culoare, afirmând că de prea multe ori acestea au fost ignorate, dovedind însă că sunt un stâlp al democrației americane.

Și-a început primul discurs citându-l pe John Lewis, lider al mișcării pentru drepturile civile ale afroamericanilor:

„Democrația nu este un stat, este un act. Într-un moment când însăşi democraţia noastră era în cumpănă în aceste alegeri, cu sufletul Americii în joc sub privirea întregii lumi, aţi marcat o nouă zi pentru America.

(…)Tuturor angajaților și voluntarilor din campania noastră electorală, această echipă remarcabilă, vă mulțumesc că ați adus mai mulți oameni ca oricând la procesul democratic și ați făcut posibilă această victorie.

Toți oficialii electorali care au lucrat neobosit în toată țara pentru a se asigura că fiecare vot este numărat, țara noastră vă este datoră pentru protejarea integrității democrației noastre. Toți oamenii americani care alcătuiesc frumoasa noastră țară, vă mulțumește că ați venit în astfel de numere record pentru a vă face auzite vocile. Știu că vremurile au fost dificile, în special în ultimele luni. Durere, durere și durere. Anxietate și luptă. Dar am asistat și la curajul, tăria și generozitatea spiritului tuturor. (…) Timp de patru ani ați luptat pentru egalitate și dreptate, pentru viețile noastre, pentru planeta noastră. Și apoi ați votat. Și ați dat un răspuns clar. Ați ales speranța, unitatea, decența, știința și, da, adevărul. L-ați ales pe Joe Biden ca următor președinte al Statelor Unite ale Americii.

(…) Soțului meu Doug, copiilor noștri Cole și Ella, surorii mele Maya și întregii noastre familii – vă iubesc pe toți mai mult decât pot să spun. Suntem foarte recunoscători lui Joe și Jill pentru că ne-au primit în familia lor în această călătorie incredibilă. Și femeia care este cea mai responsabilă de a fi aici astăzi – mama mea Shyamala Gopalan Harris, care rămâne mereu în inimile noastre. Când a venit aici din India la vârsta de 19 ani, poate că nici nu și-a imaginat acest moment. Dar a crezut profund în America, unde un astfel de moment este posibil.

Acestea sunt femei care au luptat și s-au sacrificat atât de mult pentru egalitate, libertate și dreptate pentru toți, inclusiv femei negre care sunt prea des trecute cu vederea, dar care atât de des se dovedesc a fi fundamentul democrației noastre. Toate acele femei care au lucrat timp de peste un secol pentru a-și asigura și proteja dreptul la vot: acum 100 de ani cu al 19-lea amendament, acum 55 de ani cu Legea drepturilor de vot și acum în 2020 cu o nouă generație de femei în țara noastră, care au votat și au continuat să lupte pentru dreptul lor fundamental la vot și la audiere.

Deși voi fi prima femeie în această funcție, nu voi fi ultima. Pentru că fiecare fetiță care privește în seara asta vede că aceasta este o țară de posibilități.

Pentru poporul american: indiferent pentru cine ați votat, voi fi vicepreședintela lui Joe cum a fost Joe pentru președintele Obama – loial, onest și pregătit, trezindu-vă în fiecare zi cu gânduri la voi și la familiile voastre. Pentru că chiar acum începe adevărata lucrare. Munca grea. Lucrare necesară. Bună treabă. Muncă critică pentru a salva vieți și a învinge această pandemie. Să ne reconstruim economia astfel încât să funcționeze în beneficiul oamenilor muncii. Pentru eradicarea rasismului sistemic în sistemul judiciar și în societate. Pentru a combate criza climatică. Pentru unirea țării noastre și vindecarea sufletului poporului nostru.


Drumul care urmează nu va fi ușor. Dar America este gata. La fel și Joe și eu. Am ales un președinte care reprezintă cel mai bun din noi. Un lider care va fi respectat de lume și copiii noștri vor privi cu nerăbdare. Un comandant-șef care va fi respectat de armata care ne apără țara. Președinte al tuturor americanilor
”, a declarat Kamala Harris.

Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA și candidatul democrat la funcția de președinte al țării, a câștigat scrutinul prezidențial, învingându-l pe Donald Trump și devenind cel de-al 46-lea președinte din istoria Statelor Unite și cel de-al 14-lea fost vicepreședinte care preia funcția supremă în statul american.

În egală măsură, Kamara Harris, partenerul politic al lui Biden, va deveni prima femeie vicepreședinte din istoria SUA, dar și prima persoană de culoare care ajunge în această funcție și de asemenea prima persoană cu descendență sud-asiatică care obține această demnitate.