Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Răspunsul unui lider taliban…

VIDEO Răspunsul unui lider taliban când a fost întrebat dacă în noul guvern din Afganistan vor fi femei

În cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor de la BBC, un lider taliban din Qatar a fost întrebat dacă femeile și minoritățile etnice vor face parte din noul guvern care urmează să fie format în Afganistan.

Adjunctul șefului biroului politic taliban din Qatar, atunci când a fost întrebat dacă femeile vor face parte din guvern, a spus că acestea își vor putea continua activitatea pe care o desfășoară acum, chiar și cele care ocupă poziții importante în societate, dar în posturile din Guvern sau în conducerea Cabinetului „ar putea să nu existe” o femeie.

Liderul talibanilor a spus că toate grupurile minoritare din Afganistan au dreptul să fie în guvern și că toți membrii vor fi aleși în funcție de meritele, abilitățile și capacitățile pe care le au. Tot el însă a declarat că cel mai probabil minoritarii nu vor face parte chiar din următorul guvern, care urmează să fie anunțat în curând.

Focuri de armă „de sărbătoare” au răsunat marți, 30 august, peste Kabul, atunci când talibanii au preluat controlul aeroportului înainte de zori, după retragerea ultimelor trupe americane, scrie Reuters.

Imagini video distribuite de talibani au arătat cum aceștia au intrat în aeroport, după ce ultimele trupe americane au zburat cu un avion C-17, cu puțin timp înainte de miezul nopții, încheind astfel o misiune pripită și umilitoare pentru Washington și aliații săi NATO.

Războiul dus de SUA în Afganistan a luat viața a aproape 2.500 de soldați americani și aproximativ 240.000 de afgani și a costat aproximativ 2 trilioane de dolari, scrie sursa citată.

După fuga președintelui Ashraf Ghani, Guvernul afgan a căzut, iar talibanii au preluat complet controlul țării. Aceștia au cucerit duminică, 15 august, capitala Kabul, după zece zile în care au acaparat cu ușurință restul țării. Comandanții talibani și câțiva zeci de luptători înarmați au ocupat Palatul prezidențial.

În acest timp, mii de afgani au luat cu asalt aeroportul ca să părăsească țara. În ultimele două săptămâni, peste 123.000 de oameni au fost evacuați din Kabul de către Statele Unite și aliații săi.