Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Procurorul-șef al Curții Penale…

VIDEO Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale de la Haga se află la Kiev. Zelensky: „Ocupanții vor fi trași la răspundere pentru toate crimele de război împotriva ucrainenilor”

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale de la Haga Karim Khan se află deja în Ucraina, așa că ocupanții ruși vor fi trași la răspundere pentru toate crimele de război comise împotriva ucrainenilor, anunță miercuri, 16 martie, președintele ucrainean Volodimir Zelensky.

„Vă mulțumesc că ați venit la noi în așa vremuri grele. Mulțumim că ați reacționat atât de rapid. Eu sper că inamicii vor fi trași la răspundere pentru toate crimele de război împotriva ucrainenilor ”, a declarat Zelensky.

O investigație privind crime de război în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina a fost lansată, după ce un număr fără precedent de țări au cerut deschiderea unei astfel de anchete.

La 3 martie curent, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a declarat că va începe „cât mai repede cu putință” să documenteze posibile crime împotriva umanității sau genocid comise în Ucraina.

Cererea pentru o astfel de investigație făcută de 39 de țări va scurta cu câteva luni procesul, deoarece îi permite lui Khan să treacă la acțiune fără a mai cere aprobarea Curții Internaționale de Justiție de la Haga.

Miercuri, 16 martie, este a 21-a zi de război în Ucraina. Miercuri noaptea, sirenele de raid aerian au pornit din nou în Kiev, Odesa, Harkov, relatează presa locală. În Harkov, în urma bombardamentelor a fost înregistrată o explozie puternică. A patra rundă de negocieri dintre Moscova și Kiev privind încetarea focului, care a început luni 14 martie, va continua și miercuri, 16 martie. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, va ține un discurs în faţa Congresului SUA.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.