Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Primul discurs al noului…

VIDEO Primul discurs al noului președinte ales al SUA, Joe Biden: „ Acesta este momentul să vindecăm America”

Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că este „timpul să vindecăm” o America profund divizată,în primul său discurs, după ce s-a impus sâmbătă în alegeri amare, chiar dacă președintele Donald Trump a refuzat să accepte și a continuat luptele legale împotriva rezultatului, transmite Reuters.

„Oamenii acestei națiuni au vorbit. Ne-au oferit o victorie clară, o victorie convingătoare ”, le-a spus Biden susținătorilor săi, într-o parcare din orașul său natal, Wilmington, Delaware, comentând rezultatele alegerilor.

Democratul s-a angajat că, în calitate de președinte, că va căuta să unifice țara și să „organizeze forțele decenței” pentru a lupta împotriva pandemiei COVID-19, pentru a reconstrui prosperitatea economică, pentru a asigura asistența medicală pentru familiile americane și a înrădăcina rasismul sistemic.

Fără să se adreseze rivalului său republican, Biden a vorbit direct cu cei 70 de milioane de americani care au votat în sprijinul lui Trump, dintre care unii au ieșit în stradă sâmbătă pentru a demonstra împotriva rezultatelor.

Pentru toți cei care ați votat pentru președintele Trump, înțeleg dezamăgirea din această seară. Am pierdut de câteva ori eu însumi. Dar acum, să ne oferim reciproc o șansă. Este timpul să renunțăm la retorica aspră, să scădem temperatura, să ne vedem din nou, să ne ascultăm din nou. Acesta este momentul să ne vindecăm în America”, a spus Biden.

Joe Biden a ținut să marcheze și un alt moment esențial: „Vicepreședinta noastră Kamala Harris scrie istorie”, a spus Joe Biden despre cea care va deveni prima femeie ce va accede în această funcție.

Ce testament este pentru personajul lui Joe că a avut îndrăzneala de a sparge una dintre cele mai substanțiale bariere care există în țara noastră și de a alege o femeie ca vicepreședinte al său”, a spus Harris.

Joe Biden a primit mai multe felicitări din străinătate, inclusiv din partea prim-ministrului conservator britanic Boris Johnson, a prim-ministrului canadian Justin Trudeau și a cancelarului german Angela Merkel, făcându-i-i astfel dificilă misiunea lui Trump să-și susțină afirmațiile repetate, fără dovezi, că alegerile au fost trucate împotriva sa.

În seara aceasta, toată lumea privește la America”, a mai spus fostul vicepreședinte. „America este un far pentru întreaga lume. Și vom conduce nu numai prin exemplul puterii noastre, ci prin puterea exemplului nostru”, a promis Joe Biden, dând de înțeles că politica externă va fi o componentă importantă pentru administrația sa.

Președintele ales a schițat prioritățile administrației sale, punând accent pe necesitatea urgentă de a lua măsurile adecvate pentru combaterea pandemiei, dar și pentru a reface economia. Trebuie să avem clima sub control și să apărăm democrația, a punctat Joe Biden alte direcții ale politicilor sale.

În așteptatul său discurs de președinte ales, Joe Biden a avut un ton mult mai asertiv, mai ferm și mai mobilizator față de precedentele apariții publice.

Nu în ultimul rând, Joe Biden a ținut să-i aducă un omagiu celei care i-a stat alături o viață: soția sa. „Sunt soțul lui Jill și n-aș fi aici fără iubirea și sprijinul ei. Este un om care s-a dedicat educației. Va fi o primă-doamnă minunată, sunt așa de mândru de ea”, a spus Joe Biden.

Ca de fiecare dată, l-a evocat și pe Beau, fiul său care a murit în urmă cu cinci ani și care era considerat moștenitorul său politic. Beau Biden a fost cumva omagiat și altfel. Focul de artificii care a urmat la Wilmington s-a desfășurat pe fondul sonor al melodiei „Sky Full of Stars” a celor de la Coldplay, una dintre formațiile muzicale preferate ale lui Beau. De altfel, solistul Chris Martin a cântat la funeraliile din 2015 ale lui Beau Biden. 

Joe Biden și-a încheiat discursul amintind de cuvintele bunicilor săi: „Păstrează credința!” îmi spunea bunicul. „Nu, răspândește-ți credința!”, îmi spunea bunica, a declarat Joe Biden îndemându-i pe americani să adopte spiritul acestor sfaturi.

Joe Biden a vorbit din orașul său de reședință din Delaware, Wilmington. Scena a fost amenajată într-o parcare, unde au venit cu mașinile mii de susținători entuziaști. Având steaguri în mâini, ei i-au întâmpinat cu urale și cu claxoane pe Joe Biden și Kamala Harris. 

Kamala Harris: Ați ales speranța, unitatea, știința și adevărul

Prima care a luat cuvântul a fost însă Kamala Harris, femeia care scrie istorie în Statele Unite: ea va fi prima femeie vicepreședinte, prima persoană de culoare care ajunge în această funcție și de asemenea prima persoană cu descendență sud-asiatică care obține această demnitate.

Îmbrăcată în alb, fosta procuroare le-a spus susținătorilor că ei sunt cei care au puterea de a face viitorul mai bun și le-a mulțumit tuturor celor care au lucrat pentru echipa Biden-Harris în campania electorală. Ea a amintit de situația specială în care s-au desfășurat aceste alegeri – pandemia care a adus multă durere. „Ați ales speranța, unitatea, știința și adevărul”, le-a spus ea susținătorilor, o aluzie la faptul că măsurile sanitare adecvate vor fi prioritatea viitoarei administrații. „Acum va începe munca adevărată pentru a vindeca și a uni țara. Drumul nu va fi ușor. Dar America e pregătită și la fel suntem și eu și Joe”, a spus senatoarea.

Kamala Harris a amintit de originile ei, mulțumind surorii ei, soțului și evocându-și mai ales mama. Ea a adus un omagiu „generaţiilor de femei” care „i-au deschis calea” și a promis că nu va fi singura femeie aleasă în această funcție și că va fi alături de toate categoriile de persoane care luptă pentru drepturile lor  – femei, persoane de culoare, imigranți, copii. „Visați cu ambiție!” – i-a îndemnat ea.   

L-a introdus apoi pe președintele ales Joe Biden, care, în ciuda celor 77 de ani, a intrat pe scenă în pas alergător. Ambii au salutat mulțimea, apoi a venit cel mai așteptat moment: discursul lui Joe Biden.

La final, a urmat un foc de artificii, iar familiile lor li s-au alăturat pe scenă.

Sursa: Reuters, CNN, YouTube