Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Mai multe scurgeri de…

VIDEO Mai multe scurgeri de gaze, depistate la conductele submarine rusești care aprovizionează Europa. Peskov: „Sabotajul – o posibilă cauză”

Foto: forsvaret.dk

Țările europene s-au mobilizat marți pentru a investiga scurgerile inexplicabile a două gazoducte rusești care trec pe sub Marea Baltică, în apropierea Suediei și Danemarcei, infrastructură aflată în centrul unei crize energetice de la invazia Rusiei în Ucraina.

Experții, dar și Rusia, care a construit rețeaua, au declarat că nu poate fi exclusă posibilitatea unui sabotaj, scrie Reuters.

Autoritatea maritimă suedeză a emis un avertisment cu privire la două scurgeri la conducta Nord Stream 1, la scurt timp după ce a fost descoperită o scurgere la conducta Nord Stream 2, aflată în apropiere, care a determinat Danemarca să restricționeze transportul maritim pe o rază de cinci mile marine.

„Nord Stream 1 are două scurgeri la nord-est de Bornholm, iar Nord Stream 2 are o scurgere la sud de Dueodde. Scurgerile au fost descoperite de unitatea de interceptare F-16 a apărării daneze”, a precizat Ministerul danez al Apărării într-un comunicat.

Ambele conducte au fost puncte fierbinți în războiul energetic din ce în ce mai intens dintre capitalele europene și Moscova, care a afectat marile economii occidentale, a dus la creșterea prețurilor la gaze și a declanșat o căutare de surse alternative de energie, notează sursa citată.

„Există unele indicii că este vorba de daune deliberate”, a declarat o sursă de securitate europeană pentru Reuters, adăugând însă că este încă prea devreme pentru a trage concluzii. „Trebuie să vă întrebați: cine ar avea de câștigat?”.

Rusia a declarat, de asemenea, că scurgerea din rețeaua rusă este un motiv de îngrijorare, iar sabotajul este o posibilă cauză. „Nicio opțiune nu poate fi exclusă în acest moment”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Niciuna dintre cele două conducte nu pompa gaze către Europa în momentul în care au fost descoperite scurgerile, pe fondul disputei legate de războiul din Ucraina, totuși, incidentele vor nărui orice așteptări rămase că Europa ar putea primi gaze prin Nord Stream 1 înainte de iarnă.

„Distrugerile care au avut loc în aceeași zi, simultan, pe trei tronsoane de conducte de gaz submarine ale sistemului Nord Stream sunt fără precedent”, a declarat operatorul de rețea Nord Stream AG. „Nu este încă posibil să se estimeze calendarul de refacere a infrastructurii de transport al gazelor”.

Deși niciuna dintre ele nu era în funcțiune, ambele conducte conțineau încă gaze sub presiune.

Ministrul danez al Energiei, Dan Jorgensen, a declarat într-un comentariu că luni, între Rusia și Danemarca, au fost detectate scurgeri de gaze în Nord Stream 2.

Gazprom, compania controlată de Kremlin care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, a refuzat să comenteze.

Rusia a redus livrările de gaze către Europa prin Nord Stream 1 înainte de a suspenda complet fluxurile în august, acuzând că sancțiunile occidentale ar fi cauzat dificultăți tehnice. Politicienii europeni spun că acesta a fost un pretext pentru a opri furnizarea de gaze.

Noul gazoduct Nord Stream 2 nu a intrat încă în exploatare comercială. Planul de intra în utilizare pentru a furniza gaze a fost abandonat de Germania cu câteva zile înainte ca Rusia să trimită trupe în Ucraina în februarie.

Defecțiune sau sabotaj

Jakub Godzimirski, profesor de cercetare la Institutul Norvegian de Afaceri Externe, specializat în politica energetică a Rusiei, a declarat că scurgerile ar fi putut fi defecțiuni tehnice, dar a spus că și sabotajul este o posibilitate.

Scurgerile au avut loc chiar înainte de lansarea ceremonială, marți, a conductei baltice care transportă gaze din Norvegia în Polonia, o parte esențială a eforturilor Varșoviei de a își diversifica aprovizionarea.

Autoritatea norvegiană pentru Siguranța Petrolului (PSA) a îndemnat luni companiile petroliere să fie vigilente cu privire la dronele neidentificate care au fost văzute zburând în apropierea platformelor norvegiene de petrol și gaze din largul mării, avertizând asupra unor posibile atacuri.

Un purtător de cuvânt al Administrației Maritime Suedeze (SMA) a declarat că au existat două scurgeri pe Nord Stream 1, una în zona economică suedeză și alta în zona daneză, adăugând că ambele scurgeri au avut loc într-o zonă situată la nord-est de insula daneză Bornholm.

„Menținem o supraveghere suplimentară pentru a ne asigura că nicio navă nu se apropie prea mult de sit”, a declarat un al doilea purtător de cuvânt al SMA.

Navele și-ar putea pierde flotabilitatea dacă intră în zonă și ar putea exista riscul ca gazul scurs să se aprindă deasupra apei și în aer, a precizat agenția daneză pentru energie, adăugând că nu există riscuri de securitate asociate cu scurgerea în afara zonei de excludere.

Scurgerea ar afecta mediul doar la nivel local, ceea ce înseamnă că doar zona în care se află scurgerea de gaze ar fi afectată, a precizat agenția.

Autoritățile daneze au cerut ca nivelul de pregătire al Danemarcei pentru sectorul energetic și al gazelor să fie ridicat după aceste scurgeri, o măsură care ar necesita proceduri de siguranță sporite pentru instalațiile și facilitățile energetice.

„Breșele în conductele de gaz se întâmplă extrem de rar (…). Vrem să asigurăm o monitorizare amănunțită a infrastructurii critice a Danemarcei pentru a consolida securitatea aprovizionării în viitor”, a declarat șeful agenției daneze pentru energie, Kristoffer Bottzauw.