Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Letonia a demolat monumentul…

VIDEO Letonia a demolat monumentul „eliberatorilor sovietici”

Letonia a demolat joi, 25 august, un monument din perioada sovietică din Riga, în conformitate cu legislația instituită după ce Rusia a invadat Ucraina. Demontarea monumentului de 79 de metri înălțime a început pe 23 august.

Decizia de demolare a fost discutată mulți ani și a fost luată în mai 2022. Pe 9 mai, la monumentul eliberatorilor din Riga au fost depuse florile, În apropierea monumentului a avut loc o acțiune spontană cu cântece sovietice și folosirea simbolurilor pro-ruse, ceea ce a stârnit indignare în rândul unei părți a societății letone. Pe 10 mai, florile au fost îndepărtate cu un buldozer.

Potrivit RIA Novosti, Monumentul Eliberatorilor Letoniei Sovietice și Rigăi de sub ocupația invadatorilor fasciști germani a fost ridicat în 1985 și le este dedicat militarilor sovietici care și-au pierdut viața la Riga în 1944.

Ambasada Rusiei a trimis o notă de protest către Ministerul de Externe al Letonia în legătură cu decizia de demolare a monumentului, scrie presa rusă. De asemenea, a cerut structurilor internaționale de profil să evalueze situația inacceptabilă cu patrimoniul istoric și memorial din Republica Baltică și a avertizat că Moscova își rezervă dreptul de a riposta.

Letonia, la fel ca vecinii săi baltici, Lituania și Estonia, este membră a Uniunii Europene și a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și a adoptat o poziție fermă de susținere a Ucrainei de la invazia rusă.

LIVE TEXT/ A 183-a zi de război în Ucraina.