Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ La Praga, lângă clădirea…

VIDEO La Praga, lângă clădirea ambasadei ruse, a fost instalat un vas de toaletă auriu pe care stă Putin. Activiștii cer eliberarea lui Navalny

La Praga, în Piața „Boris Nemțov”, lângă clădirea ambasadei ruse, membrii grupului de activiști „Kaputin” au desfășurat o acțiune de protest. Au amenajat un piedestal cu o toaletă de aur, pe care au așezat a machetă a președintelui rus Vladimir Putin, scrie currenttime.tv.

Activiștii au declarat că protestează astfel împotriva arestării politicianului rus de opoziție Alexei Navalny, a încălcărilor drepturilor omului din Rusia, dar și a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

„Prin instalarea lui Putin gol într-o toaletă de aur vrem să ne exprimăm sprijinul pentru oamenii obișnuiți din Rusia și din străinătate și solidaritatea cu victimele regimului Putin. Regimul actual din Rusia jefuiește cetățenii ruși, pedepsește, întemnițează, torturează sau ucide critici sinceri”, susțin activiștii. „Regimul lui Putin tratează la fel de crud țările vecine, pe care le consideră a fi sfera influenței sale imperiale”, au mai adăugat ei.

„Reprezentanții regimului rus se tem teribil de locuitorii țării lor și sunt înconjurați de luxul pervertit dobândit din bani furați. Un exemplu în acest sens este aurul lui Putin, palatul său de pe coasta Mării Negre – palatul șefului statului unde 13% din populație încă nu are nici măcar toaletă”, se arată în comunicat.

Activiștii solicită autorităților ruse să-l elibereze pe Navalny, să-i acorde acces imediat la medicină, să elibereze alți deținuți politici și să retragă trupele de la granița cu Ucraina și forțele de ocupare din Ucraina. Aceștia cer guvernului ceh să excludă Rosatom din cursa pentru construirea unei centrale nucleare în Dukovany, să nu permită importul vaccinului rusesc Sputnik V și să condamne încălcarea drepturilor omului în Rusia.

Piața „Boris Nemțov” a apărut la Praga la 27 februarie 2020 – la cinci ani de la uciderea fostului politician rus. De asemenea, autoritățile de la Praga au numit faleza în cinstea Annei Politkovskaya, o jurnalistă de la Novaya Gazeta care a fost ucisă în 2006.