Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ În Emiratele Arabe Unite…

VIDEO În Emiratele Arabe Unite a fost înregistrată cea mai mare cantitate de precipitații din ultimii 75 de ani. O persoană a murit în urma inundațiilor majore

Sursa foto: AP

Ploile torențiale au lovit Emiratele Arabe Unite, inundând autostrăzile principale și perturbând zborurile pe Aeroportul Internațional Dubai, în ceea ce autoritățile au descris ca fiind cea mai mare cantitate de precipitații din ultimii 75 de ani. Cel puțin o persoană a fost ucisă, a declarat poliția, transmite The Guardian.

Ploile au început luni seară, iar până marți seară, peste 142 mm de precipitații au udat orașul deșertic Dubai, în mod normal, cantitatea medie pe care o primește într-un an și jumătate. Ploi au căzut și în Bahrain, Oman, Qatar și Arabia Saudită.

Ahmed Habib, meteorolog, a declarat pentru Bloomberg că precipitațiile sporite din EAU ar putea fi atribuite practicii de „însămânțare a norilor”, prin care avioane mici operate de guvern lansează rachete de semnalizare cu sare în nori pentru a spori potențial nivelul precipitațiilor.

Unele zone din EAU au înregistrat peste 80 mm de precipitații în 24 de ore până marți la ora 8:00, apropiindu-se de media anuală de aproximativ 100 mm. Ploile sunt neobișnuite în EAU, în peninsula arabă aridă, dar apar periodic în timpul lunilor reci de iarnă.

Mai multe case au fost inundate, iar vehiculele au fost abandonate pe șoselele din Dubai, în timp ce autoritățile au trimis camioane pentru a pompa apa. Marile centre comerciale Dubai Mall și Mall of the Emirates au fost inundate, iar în cel puțin o stație de metrou din Dubai apa ajungea până la glezne, potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare.

Sursa foto: Reuters

Centrul Național de Meteorologie, într-o postare pe platforma X, a îndemnat locuitorii să „își ia toate măsurile de precauție… și să se îndepărteze de zonele cu inundații și acumulări de apă”.

Emiratele Arabe Unite, care se bazează în mare măsură pe uzinele de desalinizare, mari consumatoare de energie, pentru a furniza apă, au început operațiunile de însămânțare a norilor în 2002 pentru a rezolva problemele legate de securitatea apei, însă lipsa de drenaj în multe zone poate declanșa inundații.

„Însămânțarea norilor” presupune utilizarea de avioane sau drone pentru a adăuga în nori particule mici de iodură de argint, care are o structură similară cu gheața. Picăturile de apă se grupează în jurul particulelor, modificând structura norilor și crescând șansele de precipitații.

Precipitațiile extreme sunt mai frecvente din cauza dereglărilor climatice provocate de om în cea mai mare parte a lumii.