Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ În Almaty, protestatarii au…

VIDEO În Almaty, protestatarii au luat cu asalt reședința președintelui Kazahstanului: un incendiu a izbucnit în clădire

Protestatarii au luat cu asalt reședința președintelui Kazahstanului Kassym-Zhomart Tokayev din Almaty, relatează Zakon.kz, citând martori oculari. Anterior, ziarul Vlast a relatat că protestatarii încearcă să pătrundă pe teritoriul reședinței președintelui, transmite Ria.

Potrivit meduza, și clădirea administrației din Almaty a fost anterior confiscată și incendiată. Poliția a declarat că peste 120 de vehicule au fost arse în oraș, inclusiv 33 de ofițeri de poliție, precum și ambulanțe și mașini de pompieri. Potrivit poliției, au fost distruse 120 de magazine, 180 de unități de alimentație publică, aproximativ 100 de birouri. Peste 500 de oameni au fost bătuți.

În primele zile ale anului 2022, locuitorii orașelor Zhanaozen și Aktau din regiunea Mangistau (o regiune producătoare de petrol din vestul Kazahstanului) au protestat împotriva creșterii prețurilor la gazul petrolier lichefiat. Președintele Kazahstanului Kassym-Zhomart Tokayev a cerut să fie formată o comisie guvernamentală care să analizeze situația. Pe 4 ianuarie, Comisia a anunțat că este pregătită să îndeplinească cererea principală a protestatarilor și să reducă prețul gazelor.

Guvernul din Kazahstan a demisionat, după două zile de proteste violente, determinate de  creșterea abruptă a prețurilor carburanților. Aproape o sută de polițiști au fost răniți în confruntările din ultimele două zile.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a acceptat demisia guvernului, după protestele violente de marți seara din capitala Alma-Ata. Dublare prețului combustibilului într-una dintre cele mai bogate în petrol țări din lume a scos oameni în stradă, mai multe clădiri guvernamentale fiind atacate peste noapte în orașele din sudul Shymkent și Taraz.