Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Iahtul dispărut. Cum oamenii…

VIDEO Iahtul dispărut. Cum oamenii de afaceri apropiați Kremlinului își salvează averea confiscată?

Material de pe Novosti Donbasa

A fugit de sancțiuni. În Croația s-a întâmplat un caz ieșit din comun. Din portul de pe insula Murter a dispărut un iaht de lux. Acest iaht aparține familiei oligarhului rus Alisher Usmanov, care a fost sancționat de Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite. Nava în valoare de 5 milioane de euro a dispărut literalmente sub acoperirea nopții. Chiar a fost așa de simplu? Și de ce dispariția iahtului nu a fost observată timp de trei luni? Corespondenții proiectului «Лица Свободы» au vizitat scena evenimentelor și au aflat totul din prima sursă.

De luni de zile iahtul nu ieșiseră în mare. Iahtul alb ca neaua, cu o lungime de 35 de metri al oligarhului rus Alisher Usmanov, a fost sancționat ca și proprietarul acesteia. Omul de afaceri apropiat Kremlinului a fost inclus în listele negre europene și americane. Nava a fost reținută în Croația, unde se afla în acel moment. La bordul ei era doar echipajul, așa că localnicii au bârfit un timp apoi au uitat de ea. Dar, într-o bună zi, jurnalistul de investigație Yurai Filippovich a primit un telefon de la o persoană necunoscută, care i-a spus că iahtul de pe insula Murter nu mai este același.

Iahtul lui Alisher Usmanov, Irina VU. Foto: MarineTraffic

„Ne-am dus la fața locului să verificăm dacă „Irina” este pe loc. Ne uităm și, în locul iahtului „Irina”, vedem au alt iaht, de același model, dar de fapt cu totul altul!!!”, spune Yurai.

  • NOTĂ

Alisher Usmanov. Foto: TASS

Alisher Usmanov este un oligarh rus. Ocupă locul 7 în clasamentul celor mai bogați oameni din Rusia (conform Forbes rus).

Avere: 18,4 miliarde de dolari în 2021, 11,5 miliarde de dolari în 2022.

Capital: acționar principal (49%) al USM («Металлоинвест», «Удоканская медь», «Мегафон»), ИД «Коммерсантъ».

Active: «Металлоинвест», «Удоканская медь», «Мегафон», СП AliExpress Russia, «Аккерманн Цемент».

Familia Usmanov deține și iahtul Dilbar, cu o lungime de 156 de metri. Este cel mai spațios din întreaga lume și cel mai scump dintre iahturile miliardarilor ruși. Valoarea estimată a navei este de 550 de milioane de dolari. Iahtul a fost sechestrat în portul Hamburg din cauza sancțiunilor.

Când a avut loc exact înlocuirea, nici în port, nici pe uscat, nimeni nu a înțeles. Localnicii mergeau pe lângă acesta aproape trei luni. Dar dacă jurnaliștii nu-i întrebau, nimic nu ar fi bănuit.

„Da, nu-i urmărim, întotdeauna există câteva iahturi pe aici”, ne spune surprinsă Marta, o casnică care merge pe acest drum în fiecare zi. „Nu știu despre asta. Am auzit c-a fost o poveste cu acest iaht, dar războiul din Ucraina este mult mai important pentru mine”, spune Maria, în vârstă de 20 de ani, care este surprinsă să afle de la noi despre înlocuirea iahtului și dispariția navei sechestrare a oligarhului rus.

  • Caracteristicile iahtului „Irina”
  • Producător: Marea Britanie;
  • Anul construcției: 2012;
  • Lungime — 34,53 m, lățime-7,39 m;
  • Capacitate: 10 persoane, 5 membri ai echipajului;
  • Cabine: 5 cabine pentru oaspeți, 3 pentru membrii echipajului;
  • Cost estimat — 5 milioane de euro.

Acest iaht imens de lux, care valorează 5 milioane de euro, a părăsit portul în plină noapte. Nimeni nu a oprit echipa și nimic nu a întrebat-o. În Dubrovnik, nava a trecut controlul de frontieră. Și nici la frontieră nimeni nimic n-a întrebat. În așa fel iahtul a părăsit calm apele Croației.

Jurnalistul de investigație Juraj Filipovic. Foto: Faces of Freedom

Jurnalistul Yurai Filippovich ne arată ultima locație înregistrată a iahtului, după care nava a dispărut de pe radar. „Iată-o pe „Irina” lângă Grecia, este la aproximativ 70 de mile de granița cu Turcia, a fost văzută ultima dată acolo”, relatează Yurai.

Yurai Filipovich a încercat să dezlege acest mister cu iahtul dispărut. El a aflat din sursele sale că la doar trei zile după dispariție, nava se afla deja în portul orașului turc Didim. Acolo sancțiunile europene nu funcționează. De aceea, crede jurnalistul, iahtul a fost transferat în Turcia: „Știi, este un mister că nimeni n-a observat dispariția iahtului 3 luni în urmă. Oamenii care au făcut acest lucru pe timp de noapte știau perfect că iahtul se află sub sancțiunile UE, iar în Turcia nimic nu-l amenință”.

Sancțiunile împotriva lui Alisher Usmanov au fost impuse de UE în februarie 2022, iar de Statele Unite și Marea Britanie în martie 2022.

Iahtul „Irina” se află în prezent în portul orașului turc Didim. Nu intră în porturile europene de teama arestării, dar în Turcia regimul de sancțiuni nu i se aplică, și iahtul poate părăsi portul în orice moment.

Când a izbucnit scandalul, jurnaliștii au avut o mulțime de întrebări incomode pentru Oleg Butkevich, ministrul transporturilor și infrastructurii din Croația. Oficialul a trebuit să explice de ce iahtul, aflat sub sancțiuni, după cum s-a dovedit, nu a fost inclus în nicio listă neagră, iar la ieșirea din apele teritoriale ale Croației nu a fost reținut.

„Nici astăzi nu avem răspunsuri. Ministrul și-a pedepsit subalternii care ar fi făcut o greșeală, dar în ceea ce mă privește, aceasta este o pedeapsă foarte ușoară. La conferința de presă, oficialul părea foarte nesigur și confuz”, spune jurnalistul Yurai Filipovich.

Suspectați de dispariția iahtului sunt căpitanul și echipajul. Acum sunt arestați. Iar oamenii legii croați nu au găsit încă urme de corupție în acest caz.

„În porturile croate nimic nu se știa despre lista cu iahturi arestate. A fost un concurs de circumstanțe nefaste și greșeli. Cred că acest lucru nu se va mai întâmpla”, a explicat șeful Ministerului croat al Transporturilor.

Dar jurnaliștii de investigație sunt convinși că, fără comanda tacită de sus, iahtul nu ar fi fost lăsat din țară. Dar nu au dovezi directe.

Port în Croația. Foto: «Лица Свободы»

„Trebuie să îmbunătățim legea, sistemul de control. Adică există sancțiuni, dar nu există control, nu există oameni, nu există infrastructură, nu există echipamente care să poată monitoriza îndeaproape procesul de respectare a sancțiunilor”, relatează Yurai Filipovich.

De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, țările lumii au impus deja aproape 11,5 mii de sancțiuni împotriva Moscovei. Cele mai multe (aproape 2 mii de restricții) le-au introdus Statele Unite. Și acum a sosit momentul de a verifica eficacitatea acestor sancțiuni. O echipă specială formată din experți de la Trezoreria Statelor Unite și de la Ministerul Justiției al SUA, în coordonare cu europenii, caută lacune pe care Rusia le folosește pentru a eluda restricțiile. Iar sarcina principală este de a face ca din ce în ce mai multe țări să împărtășească informații și să interacționeze. Și pentru ca evenimente ca cel din Croația să nu se mai repete.