Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Explozia din Sankt Petersburg,…

VIDEO Explozia din Sankt Petersburg, în urma căreia a murit bloggerul rus Vladlen Tatarski: Principala suspectă a fost reținută

Comitetul de Investigații al Rusiei a raportat luni, 3 aprilie, că a reținut-o pe Daria Trepova, femeia care i-ar fi înmânat, pe 2 aprilie, bloggerului rus Vladlen Tatarski, pe numele real Maxim Fomin, o statuetă care a explodat într-o cafenea din Sankt Petersburg. Ministerul de Interne al Rusiei a publicat un scurt video în care femeia spune că anume ea a adus în acel local statueta care a explodat și că va spune „mai târziu” cine i-a transmis-o.

Fontanka scrie că femeia a fost reținută în apartamentul unei cunoștințe a soțului ei din Vîborg, Sankt Petersburg. Potrivit sursei citate, Daria avea bilete de avion spre Uzbekistan cumpărate pentru seara de 2 aprilie. Comitetul Național Anti-Terorism din Rusia susține că atentatul a fost planificat de serviciile de securitate ucrainene și de Fundația Anticorupție – organizație nonprofit din Rusia, fondată de către Aleksei Navalnîi.

„Actul terorist comis pe 2 aprilie la Sankt Petersburg împotriva cunoscutului jurnalist Vladlen Tatarski a fost planificat de serviciile speciale ucrainene cu implicarea unor agenți din rândul celor care cooperează cu așa-numita Fundație Anticorupție Navalnîi, al cărei susținător activ este Daria Trepova”, a declarat Comitetul Național Anti-Terorism.

Potrivit presei, Trepova are 26 de ani. Ea a lucrat într-un magazin din Sankt Petersburg și s-a mutat la Moscova în urmă cu câteva luni. Numele Daria Trepova apare printre cei reținuți la Sankt Petersburg la un protest din 24 februarie 2022. Ea a fost, de asemenea, reținută la mitinguri în sprijinul lui Navalnîi, la începutul lui 2021, potrivit bazelor de date scurse din surse oficiale.

Trepova a absolvit școala de artă din orașul Pușkin (parte din Sankt Petersburg), apoi a intrat la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg. Cunoscuții ei susțin că aceasta „nu susținea războiul, dar nu avea opinii radicale”.

Corespondentul de război Vladlen Tatarski, ucis la Sankt Petersburg

Duminică, 2 aprilie, cunoscutul blogger militar rus Vladlen Tatarski (numele real Maxim Fomin), fost luptător de partea rușilor în Donbas și un susținător al războiului purtat în prezent de Putin în Ucraina, a murit în urma exploziei unei statuete pe care o primise cu puțin timp înainte cadou.

Fontanka scrie că localul unde a avut loc explozia a fost deținut anterior de Evgheni Prigojin și găzduise recent clubul de discuții Cyber Z Front. Potrivit unei versiuni, unul dintre participanți a adus în cafenea o statuetă cu o bombă în interior. Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal.

Vladlen Tatarski este blogger și unul dintre cei mai cunoscuții „corespondenți de război” prezenți pe rețelele sociale din Rusia. Canalul său Telegram are peste 560.000 de abonați. Este originar din Makiivka, regiunea Donețk a Ucrainei și, în 2014, a luptat pentru autoproclamata republică populară Donețk „DNR”, scrie Meduza.io.

„Pe toți îi vom ucide. Pe toți pe care este nevoie îi vom jefui. Totul va fi așa cum ne place nouă”, a spus Tatarski într-un video publicat după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat anexarea teritoriilor ucrainene cotropite de armata rusă, mai scrie Meduza.