Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Cum au avut loc…

VIDEO Cum au avut loc la Moscova și la Sankt Petersburg mitingurile în sprijinul politicianului Alexei Navalny: „Și noi suntem Rusia”

Din 31 martie, Alexei Navalny a intrat în greva foamei în urma refuzului administrației penitenciarului de a i se oferi îngrijiri medicale calificate. Administrația IK-2 Pokrov a refuzat să-și admită medicul curant la politician și l-a transferat pe Navalny în „izolatorul spitalului de tuberculoză IK-3 din Vladimir.

În ciuda faptului că medicii cer să-i fie aplicată o anestezie și să i se ofere îngrijiri de urgență din cauza nivelului critic de potasiu din organism, până în prezent, Navalny este tratat doar cu vitamine. Inițial, asociații deținutului politic au vrut să aștepte înregistrarea unui număr de 500.000 de protestatari, după care să iasă în stradă.

Între timp, însă, parchetul de la Moscova a cerut ca toate structurile opoziției să fie recunoscute ca fiind extremiste și, în acest context, sediul central al lui Navalny a anunțat acțiuni de protest în toată Rusia – chiar în ziua în care Putin s-a adresat Adunării Federale cu discursul său anual. Acțiuni de protest și mitinguri au fost inițiate și în Orientul Îndepărtat, iar forțele de securitate desfășoară rețineri preventive în toate regiunile Federației Ruse. Corespondenții „Novaya” relatează despre protestele desfășurate în diferite regiuni ale Rusiei. 

Mitingul de la Moscova urma să înceapă miercuri, la șapte seara, în Piața Manezhnaya. În mod tradițional, chiar de dimineață, centrul orașului este îngrădit, fiind blocate drumurile și sediile unor instituții. Potrivit autorităților, participarea masivă a protestatarilor este motivată și de adresarea lui Putin către Adunarea Federală. Chiar și după încheierea discursului lui Vladimir Putin, întreaga Piață Manezhnaya a rămas închisă. 

Când ne-am apropiat de gardurile poliției de lângă Manezhka, am văzut două femei în vârstă, dintre care una merge cu o cârjă și vrea doar să meargă prin piață până la metrou.

Forțele de securitate au depus toate eforturile nu pentru a reține și a bate oamenii, ci pentru a bloca străzile

Mii de oameni care au luat cu asalt străzile orașelor ruse din toată țara, toți acești oameni spun că „și noi suntem Rusia și că „Rusia nu este doar Putin”. Ei scandează că nu doar hoții și infractorii care stau în spatele zidului Kremlinului au dreptul să considere că Rusia e a lor. Or, Rusia este, de asemenea, mii, sute de mii, milioane de cetățeni liberi care vor ca aceasta să devină o țară europeană normală. „Indiferent de modul în care actualul regim încearcă să curețe, să distrugă, să suprime structurile opoziției, nu vom merge nicăieri, pentru că un număr imens de oameni din țară resping categoric tot ceea ce face actualul guvern ”, spune Kara-Murza.
Mai aproape de opt seara, echipa lui Navalny în canalul său Telegram raportează că oamenii trebuie să se mute din Tverskaya în direcția Lubyanka. Primii care știu despre acest lucru, desigur, sunt adolescenții, care încep imediat să le explice tuturor căile de acces.

În urma acestor apeluri, o coloană uriașă de oameni s-a pornit haotic pe străzile Moscovei, încercând să aleagă calea cea mai corectă, deoarece de data aceasta forțele de securitate au depus toate eforturile nu pentru a reține și a bate oamenii, ci pentru a bloca străzile. Majoritatea căilor de acces către Lubyanka au fost închise.

La Sankt Petersburg, la mitingul de solidaritate cu Alexei Navalny, poliția a folosit pentru prima dată masiv arme de asomare

La Sankt Petersburg, mitingul în sprijinul politicianului a început în grădina Aleksandrovsky și a continuat cu abuzuri polițienești și detenții dure în Piața Sennaya, unde, însă, protestatarii au ajuns fără prea multă rezistență din partea poliției. Cei adunați la Sennaya au aprins lanterne pe telefoanele lor și au scandat apeluri prin care au cerut să fie admis un doctor la Alexei Navalny. Poliția a fost în ofensivă, folosind în mod activ arme de somare și forță brută. Detențiile protestatarilor în tot centrul orașului Sankt Petersburg au continuat până seara târziu. Potrivit OVD-Info, în dimineața zilei de 22 aprilie, 805 de persoane se aflau la secțiile de poliție ca urmare a acțiunii. Potrivit unor date neoficiale, în ajun, la Moscova, fuseseră reținute 29 de persoane. 

Sinteză după Novaya