• VIDEO/ Cum au avut loc la Moscova și la Sankt Petersburg mitingurile în sprijinul politicianului Alexei Navalny: „Și noi suntem Rusia”

  VIDEO/ Cum au avut loc la Moscova și la Sankt Petersburg mitingurile în sprijinul politicianului Alexei Navalny: „Și noi suntem Rusia”
  22 aprilie 2021 | 13:14

  Din 31 martie, Alexei Navalny a intrat în greva foamei în urma refuzului administrației penitenciarului de a i se oferi îngrijiri medicale calificate. Administrația IK-2 Pokrov a refuzat să-și admită medicul curant la politician și l-a transferat pe Navalny în „izolatorul spitalului de tuberculoză IK-3 din Vladimir.

  În ciuda faptului că medicii cer să-i fie aplicată o anestezie și să i se ofere îngrijiri de urgență din cauza nivelului critic de potasiu din organism, până în prezent, Navalny este tratat doar cu vitamine. Inițial, asociații deținutului politic au vrut să aștepte înregistrarea unui număr de 500.000 de protestatari, după care să iasă în stradă.

  Între timp, însă, parchetul de la Moscova a cerut ca toate structurile opoziției să fie recunoscute ca fiind extremiste și, în acest context, sediul central al lui Navalny a anunțat acțiuni de protest în toată Rusia – chiar în ziua în care Putin s-a adresat Adunării Federale cu discursul său anual. Acțiuni de protest și mitinguri au fost inițiate și în Orientul Îndepărtat, iar forțele de securitate desfășoară rețineri preventive în toate regiunile Federației Ruse. Corespondenții „Novaya” relatează despre protestele desfășurate în diferite regiuni ale Rusiei. 

  Mitingul de la Moscova urma să înceapă miercuri, la șapte seara, în Piața Manezhnaya. În mod tradițional, chiar de dimineață, centrul orașului este îngrădit, fiind blocate drumurile și sediile unor instituții. Potrivit autorităților, participarea masivă a protestatarilor este motivată și de adresarea lui Putin către Adunarea Federală. Chiar și după încheierea discursului lui Vladimir Putin, întreaga Piață Manezhnaya a rămas închisă. 

  Când ne-am apropiat de gardurile poliției de lângă Manezhka, am văzut două femei în vârstă, dintre care una merge cu o cârjă și vrea doar să meargă prin piață până la metrou.

  Forțele de securitate au depus toate eforturile nu pentru a reține și a bate oamenii, ci pentru a bloca străzile

  Mii de oameni care au luat cu asalt străzile orașelor ruse din toată țara, toți acești oameni spun că „și noi suntem Rusia și că „Rusia nu este doar Putin”. Ei scandează că nu doar hoții și infractorii care stau în spatele zidului Kremlinului au dreptul să considere că Rusia e a lor. Or, Rusia este, de asemenea, mii, sute de mii, milioane de cetățeni liberi care vor ca aceasta să devină o țară europeană normală. „Indiferent de modul în care actualul regim încearcă să curețe, să distrugă, să suprime structurile opoziției, nu vom merge nicăieri, pentru că un număr imens de oameni din țară resping categoric tot ceea ce face actualul guvern ”, spune Kara-Murza.
  Mai aproape de opt seara, echipa lui Navalny în canalul său Telegram raportează că oamenii trebuie să se mute din Tverskaya în direcția Lubyanka. Primii care știu despre acest lucru, desigur, sunt adolescenții, care încep imediat să le explice tuturor căile de acces.

  În urma acestor apeluri, o coloană uriașă de oameni s-a pornit haotic pe străzile Moscovei, încercând să aleagă calea cea mai corectă, deoarece de data aceasta forțele de securitate au depus toate eforturile nu pentru a reține și a bate oamenii, ci pentru a bloca străzile. Majoritatea căilor de acces către Lubyanka au fost închise.

  La Sankt Petersburg, la mitingul de solidaritate cu Alexei Navalny, poliția a folosit pentru prima dată masiv arme de asomare

  La Sankt Petersburg, mitingul în sprijinul politicianului a început în grădina Aleksandrovsky și a continuat cu abuzuri polițienești și detenții dure în Piața Sennaya, unde, însă, protestatarii au ajuns fără prea multă rezistență din partea poliției. Cei adunați la Sennaya au aprins lanterne pe telefoanele lor și au scandat apeluri prin care au cerut să fie admis un doctor la Alexei Navalny. Poliția a fost în ofensivă, folosind în mod activ arme de somare și forță brută. Detențiile protestatarilor în tot centrul orașului Sankt Petersburg au continuat până seara târziu. Potrivit OVD-Info, în dimineața zilei de 22 aprilie, 805 de persoane se aflau la secțiile de poliție ca urmare a acțiunii. Potrivit unor date neoficiale, în ajun, la Moscova, fuseseră reținute 29 de persoane. 

  Sinteză după Novaya

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt străinii

  „Moldova este în pericol. Nu dăm țara străinilor”, este mesajul preelectoral al Partidului Socialiștilor, care poate fi citit pe panourile stradale. Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt…
  Igor Dodon a spus de ce Moldova este în pericol și cine sunt străinii

  ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon: Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM

  Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM, a declarat Igor Dodon, la emisiunea Prime Time, de la Prime TV. „Pe mine așa m-au învățat părinții, bunicii, că tot timpul trebuie să ofer l…
  ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon: Vladimir Voronin va fi cap de listă al Blocului electoral PCRM-PSRM

  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  O femeie de 73 de ani este în stare gravă, internată în secția Reanimare a Spitalului Clinic Bălți, după accidentul din Elizaveta, care a avut loc joi, 13 mai. Informația a fost oferită pentru ZdG de purtătoare…
  O femeie de 73 de ani, în stare gravă la spital, după accidentul din Elizaveta

  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”, depuse de deputații Dinu Plîngău, Maria Ciobanu, Liviu Vovc și Octavian Țîcu. „Curtea a…
  DOC/ Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității Partidului Politic „Şor”

  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin

  În ultimele 24 de ore au fost administrate 13 857 de doze de vaccin, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Cu prima doză au fost vaccinate 11 692 de persoane, iar cu a doua – 2 165.
  În ultimele 24 de ore au fost administrate peste 13 500 de doze de vaccin