Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Aproximativ 800 de persoane…

VIDEO Aproximativ 800 de persoane au fost arestate, sâmbătă, la protestele din Rusia

Foto: Getty Images

Aproximativ 800 de persoane au fost reținute la mitingurile împotriva războiului provocat de Rusia în Ucraina și mobilizării rușilor sâmbătă, 24 septembrie, anunță proiectul pentru drepturile omului OVD-Info.

Sâmbătă, conform OVD-Info, 796 de persoane au fost reținute în 32 de orașe ale Rusiei.

Cel mai mare număr de deținuți se află la Moscova (peste 390 de persoane), Sankt Petersburg (peste 142) și Novosibirsk (aproximativ 71).

Într-un discurs adresat cetățenilor Rusiei, miercuri dimineață, 21 septembrie, Putin a anunțat mobilizare parțială în Federația Rusă. Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că urmează să fie recrutați 300 de mii de rezerviști – cetățenii care au efectuat serviciul militar și au „experiență relevantă”.

Discursul lui Putin a urmat după ce forțele rusești au înregistrat tot mai multe victime și au suferit eșecuri pe câmpul de luptă, care au fost alungate din zonele pe care le capturaseră în nord-estul Ucrainei în urma contraofensivei ucrainene din această lună.

La scurt timp, activiștii și opoziția au început să cheme la proteste. Mișcarea Vesna a făcut apel  la poporul Rusiei să iasă pe străzile orașelor lor în seara zilei de 21 septembrie, la ora locală 19:00. Echipa lui Alexei Navalny a promis  sprijin celor care vor protesta sau „fac lucruri mari, inclusiv incendierea biroului de înregistrare și înrolare militară”. Procuratura din Moscova i-a amenințat pe cei care fac apel la proteste, precum și pe participanți cu pedepse administrative sau penale, „inclusiv sub formă de închisoare de până la 15 ani”.

Pe 24 septembrie, în mai multe orașe rusești au avut loc proteste împotriva războiului din Ucraina și a mobilizării forțate a rușilor.