Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Alertă de securitate într-o…

VIDEO Alertă de securitate într-o bază NATO din cauza unui avion rusesc. Premierul Spaniei și președintele Lituaniei, evacuați temporar

Premierul Spaniei, Pedro Sánchez și președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, au întrerupt o conferință de presă comună desfășurată de la baza Siauliai, NATO, din cauza unei alerte de securitate provocate de un avion rusesc, scrie El Pais.

Nauseda vorbea când un grup de soldați s-au apropiat pentru a îndepărta lutrinele și pentru a cere liderilor să părăsească hangarul. Un alt operator s-a apropiat de Eurofighter care se afla în spatele lui Sánchez și Nauseda. Potrivit unor surse guvernamentale, armata a avut o alertă reală și două avioane au trebuit să plece de urgență, din moment ce existau două avioane ruse neidentificate, iar trupele Alianței Atlantice au decolat pentru a le informa că nu pot încălca spațiul aerian al Republicile baltice. Aproximativ 25 de minute mai târziu, conferința de presă comună a fost reluată din aceeași bază militară.

Potrivit unor surse guvernamentale, era de așteptat ca după conferința de presă Eurofighters să facă un exercițiu. Dar luptătorii NATO părăsesc în mod regulat această bază lituaniană atunci când se apropie aeronavele neidentificate pentru a le împiedica să pătrundă în spațiul aerian baltic, ceea ce s-a întâmplat joi. În timp ce Sánchez și Nauseda se aflau în mijlocul unei conferințe de presă, un soldat a ajuns la hangar strigând „alfa”, ceea ce înseamnă că a existat o alertă reală. Conform protocolului, aeronavele trebuie să decoleze instantaneu și să fie în zbor în mai puțin de 15 minute pentru a comunica cu aeronavele neidentificate și a avertiza că nu pot fi în acel spațiu aerian.

Există aproximativ 140 de soldați spanioli la baza militară NATO din Siauliai. Cei doi luptători spanioli care au plecat să dea avertismentul aparțin Poliției Aeriene Baltice, misiunea NATO care monitorizează securitatea baltică și spațiul său aerian.

Surse militare presupun că Rusia a ridicat intenționat alerta pentru vizita președintelui spaniol. Prezența aeronavelor ruse s-a produs după 18 zile fără incidente de acest tip, care sunt frecvente atunci când sunt în curs autorități europene sau manevre NATO, astfel încât surse ale Alianței cred că nu este o coincidență faptul că tocmai a avut loc. și președintele lituanian. După reluarea conferinței de presă, președintele spaniol a spus: „Acesta este un caz real care arată importanța prezenței noastre aici”.

Cele două oficialităţi nu s-au aflat în pericol, a precizat purtătorul de cuvânt militar lituanian. Şapte avioane spaniole Eurofighter se află din 30 aprilie la baza aeriană Siauliai pentru o misiune NATO de poliţie aeriană în zona Mării Baltice. La misiune iau parte, de la baza militară Amari din Estonia, şi patru avioane F-35 ale Forţelor aeriene italiene.