Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Veste bună pentru studenții străini…

Veste bună pentru studenții străini care învață în SUA. Autoritățile americane au anulat un ordin emis recent care limita obținerea vizelor de studii

Universitatea Harvard, sursa: Maddie Meyer/Getty Images

Guvernul Statelor Unite ale Americii a decis să retragă recentul ordin aș Poliției Vămilor şi Imigraţiei (ICE) americane care anunța că nu va acorda viză studenţilor străini înscrişi în instituţii de învăţământ americane care vor continua studiile după vacanţa de vară 2020 în regim online. În plus, din cauza pandemiei, măsura îi impunea pe cei care se aflau deja pe teritoriu american să părăsească SUA dacă nu frecventează orele de studu din cauza pandemiei.

Măsura a stârnit indignare în mediul academic american. Harvard și MIT, două dintre cele mai mari și prestigioase universități din lume au anunțat încă la 7 iulie că vor ataca decizia în instanță. Ulterior, demersului celor două instituții s-au alăturat zeci de alte universități din SUA, peste 20 de state și companii din Sillicon Valey, iar marți, 14 iulie, cu câteva minute înainte de prima ședință de judecată, administrația Trump a decis să-și retragă ordinul.

Astfel, de acum încolo, studenții internaționali înscriși la școlile și universitățile din SUA pot să-și continue liniștit studiile, se arată într-o declarație a președintelui Universității Harvard, Lawrence S. Bacow unul din autorii demersului.

„ Este o victorie mare. Directiva era în contradicție cu întreg sistemul de învățământ superior din SUA. (…) Chiar dacă guvernul va mai încerca o dată să emită o astfel de directivă, argumentele noastre rămân în vigoare, iar curtea a menținut dreptul nostru de a ataca în judecată orice inițiativă guvernamentală pentru a ne proteja studenții internaționali. Astfel, noi ne așteptăm ca anul academic 2020-2021 să decurgă exact cum ne-am planificat, ca să putem proteja sănptatea și siguranța studenților noștri indiferent de unde vin, ca ei să poată studia în cele mai bune condiții în aceste circumstanțe fără precedent”, a declarat președintele Universității Harvard.

De cealaltă parte, președintele universității MIT, L. Rafael Reif spune că această decizie este rezultatul solidarității fără precedent a universităților și studenților americani.

„Ese încurajator să vedem cum acest caz ne-a făcut să reflectăm cu entuziasm asuprea rolului vital pe care studenții internaționali îl joacă în comunitățile academice din toate Statele Unite ale Americii și în special la MIT. Acest caz a arătat cum viața oamenilor nu contează în chestiunile birocratice, și care pot auce daune reale. Este nevoie ca noi cu toții să abordăm astfel de decizii cu mai mult umanism și decență, cel puțin”, a mai spus L. Rafael Reif.

Potrivit New York Times, în fiecare an, peste un milion de studenți străini sunt admiși la universitățile americane. Aceștia aduc circa 41 de miliarde de dolari în economia americană, susținând crearea a cel puțin 458 de mii de locuri de muncă.