Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Unii deținuți ucraineni vor servi…

Unii deținuți ucraineni vor servi în armată. Proiectul, susținut în prima lectură de Rada Supremă a Ucrainei

Sursa foto: Volodimir Zelenski/ Facebook

Rada Supremă a Ucrainei a susținut în primă lectură un proiect de lege care permite anumitor categorii de cetățeni încarcerați să servească în forțele armate ale Ucrainei. Potrivit autorilor proiectului de lege, acest lucru va crea oportunități suplimentare pentru dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei și va oferi o motivație suplimentară deținuților „de a se reforma și de a-și îndeplini datoria” în lupta împotriva agresiunii rusești, transmite hromadske.ua.

Ministra adjunctă a justiției din Ucraina, Olena Vysotska, a precizat că potențialul de mobilizare include atât condamnații, care sunt aproximativ 26 de mii, cât și persoanele care au cazier judiciar, dar care și-au ispășit deja pedeapsa (sunt aproximativ 50 de mii).

Cei care și-au ispășit pedeapsa vor fi înrolați în același mod ca și celelalte persoane pasibile de serviciul militar. Iar cei care se află în închisori vor putea solicita eliberarea condiționată.

Potrivit lui Vysotskaya, proiectul de lege nu-i vizează pe condamnații care au primit sentințe pentru articole împotriva securității naționale, împotriva statalității, colaboratori, trădători de stat, precum și cei care au fost condamnați pentru crime de război.

Pe 2 aprilie 2024, președintele Volodimir Zelenski a semnat un proiect de lege prin care a fost redusă vârsta de înrolare de la 27 la 25 de ani. Experții sunt de părere că măsura ar permite armatei ucrainene să cheme mai multe persoane pentru a-și reface rezervele, după ce numărul voluntarilor a scăzut.