Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un centru de coordonare a…

Un centru de coordonare a exporturilor de cereale din Ucraina a fost inaugurat la Istanbul. Prima navă de transport cu cereale va pleca din Ucraina în următoarele zile

Sursa foto: Reuters

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a inaugurat miercuri, 27 iulie, un centru la Istanbul pentru a supraveghea exportul de cereale ucrainene după un acord istoric al ONU încheiat săptămâna trecută, iar prima navă de transport cu cereale este așteptată să plece din porturile de la Marea Neagră în următoarele zile, scrie Reuters.

Rusia și Ucraina au semnat vineri acordul, mediat de Ankara și ONU, pentru redeschiderea exporturilor de cereale și îngrășăminte, blocate de război, în vederea atenuării crizei alimentare internaționale.

Centrul comun de coordonare (JCC) de la Istanbul va supraveghea plecările din trei porturi ucrainene în care navele trebuie să ocolească minele și va efectua inspecții ale navelor care sosesc pentru depistarea armelor.

Toate navele trec prin apele turcești și toate părțile vor numi reprezentanți la JCC pentru a monitoriza implementarea planului. În total, 20 de persoane din Ucraina, Rusia, Turcia și ONU vor lucra cot la cot în cadrul centrului.

Vorbind la Universitatea Națională de Apărare din districtul Levent din centrul Istanbulului, unde se află JCC, Akar a declarat că peste 25 de milioane de tone de cereale așteaptă să fie exportate.

„În prezent, pregătirea și planificarea continuă pentru primele nave încărcate cu cereale care vor părăsi porturile ucrainene”, a declarat Akar reporterilor de la centrul de monitorizare.

Acordul a fost aproape imediat pus în pericol după ce Rusia a tras rachete de croazieră asupra portului Odesa, cel mai mare din Ucraina, sâmbătă dimineața, la doar 12 ore după ceremonia de semnare de la Istanbul.

Atât Moscova, cât și Kievul au declarat că vor merge mai departe cu acordul, primul progres diplomatic major în conflict, aflat acum în a șasea lună.

Atât ONU, cât și Ucraina și Rusia au declarat că se așteaptă ca exporturile să înceapă în câteva zile. Însă ministrul adjunct de externe rus Andrei Rudenko a declarat miercuri că acordul ar putea să se prăbușească dacă obstacolele din calea exporturilor agricole ale Rusiei nu sunt înlăturate rapid.

Zeci de nave de marfă au început să se pregătească să plece din cele trei porturi din Marea Neagră blocate de Rusia, după ce au rămas blocate pe mare timp de cinci luni din cauza confruntărilor în curs de desfășurare.

Un oficial turc a declarat că au fost stabilite toate detaliile privind plecarea navelor, inclusiv o rută sigură care nu va necesita îndepărtarea minelor marine.

„Nu va dura mai mult de câteva zile. Se pare că primele cereale vor fi încărcate săptămâna aceasta și va avea loc exportul lor din Ucraina”, a declarat oficialul, care a solicitat anonimatul.

Ucraina și Rusia reprezentau aproximativ o treime din exporturile globale de grâu înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Transporturile ucrainene pe cale maritimă s-au blocat din februarie, ceea ce a provocat o creștere puternică a prețurilor globale la cereale, uleiuri, combustibil și îngrășăminte.

Moscova a negat responsabilitatea pentru criza alimentară, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor și pe Ucraina pentru că a minat căile de acces către porturile sale.