Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ultima întâlnire oficială între Merkel…

Ultima întâlnire oficială între Merkel și Putin: principalele subiecte abordate

Sursă foto: Profimedia Images

Înaintea încheierii ultimului mandat la conducerea guvernului de la Berlin, cancelarul german, Angela Merkel, a efectuat vineri, 20 august, o vizită oficială la Moscova, pentru a discuta cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Întâlnirea, care a durat aproape trei ore, a coincis cu împlinirea unui an de când opozantul rus Alexei Navalny a fost otrăvit, incident care a tensionat relațiile dintre Rusia și Germania, scrie Reuters.

„Dialogul dintre Moscova și Berlin a fost sincer, semnificativ și s-a ajuns la un compromis”, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, într-o conferință de presă, după discuțiile cu șeful guvernului german, notează TASS.

Potrivit presei ruse, în cadrul întrevederii s-a discutat despre situația din Afganistan, Donbass, Nord Stream 2 și Navalny.

Despre situația din Afganistan

„Mișcarea talibană controlează aproape întreg teritoriul țării, inclusiv capitala Afganistanului. Acestea sunt realități și din aceste realități trebuie să procedăm. Acum este important să se prevină intrarea teroriștilor în statele vecine, inclusiv sub masca refugiaților, iar procesul de „stabilire a ordinii publice de către talibani” ar trebui monitorizat îndeaproape de comunitatea internațională cu rolul de coordonare al Consiliului de Securitate al ONU. Cât privește operațiunea NATO din Afganistan, desigur, nu poate fi numită reușită. Dar nu este în interesul nostru să marcăm acest loc acum și să vorbim despre el ca pe un fel de eșec”, a spus Putin.

Merkel a spus că talibanii au primit mai mult sprijin „decât am dori”. Ea a menționat că Occidentul va trebui să negocieze cu această mișcare radicală și „să încerce să salveze pe cei a căror viață este în joc, astfel încât să poată părăsi țara”.

Despre Ucraina

Putin i-a cerut lui Merkel, care va vizita Kievul pe 22 august, „să influențeze partea ucraineană în ceea ce privește îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate anterior”.

Potrivit acestuia, „Moscova are impresia că conducerea ucraineană a decis în principiu să refuze o soluționare pașnică a situației” și nu va îndeplini acordurile de la Minsk. „Adoptarea de către Kiev a legii privind perioada de tranziție la Donbass „va însemna retragerea efectivă a Ucrainei din procesul de la Minsk”, a declarat Putin.

Merkel a recunoscut că „formatul Normandia” nu a reușit să-și atingă obiectivele, dar acesta este singurul format politic pentru a discuta probleme controversate. „Acest format trebuie tratat cu grijă”, spune ea, potrivit TASS.

Despre tranzitul de gaze

„Nord Stream – 2”, potrivit lui Putin, este aproape gata: „15 kilometri au rămas, atât” pentru finalizarea conductei de gaz. Este cu 2 000 km mai scurt decât ruta pe teritoriul Ucrainei și permite de cinci ori reducerea emisiilor în procesul de tranzit al gazelor către Europa, scrie TASS.

„Suntem gata și după 2024 să tranzităm gaze pe teritoriul Ucrainei. Dar trebuie să înțelegem – pentru cât timp, în ce volum și pentru asta trebuie să primim un răspuns, inclusiv de la partenerii noștri europeni: cum și cât sunt gata să cumpere de la noi? ” – a spus președintele Federației Ruse. 

Merkel l-a îndemnat pe Putin să prelungească acordul de tranzit cu gaze al Moscovei cu Ucraina, care expiră în 2024.

Germania, a subliniat Merkel, rămâne în favoarea menținerii tranzitului și după 2024: „Ne asumăm responsabilitatea pentru acest lucru”.

Despre Navalny

Navalny a fost condamnat „nu pentru activitățile sale politice, ci pentru o infracțiune împotriva partenerilor străini”, a declarat Putin, potrivit TASS.

Reuters scrie că Merkel i-a cerut lui Putin să-l elibereze pe opozantul rus Alexei Navalny.

„Am cerut din nou președintelui să-l elibereze pe Navalny și am precizat că vom mai discuta despre acest caz”, a spus ea.

Putin a respins observațiile lui Merkel, în timp ce nu l-a identificat pe Navalny pe nume și s-a referit la el doar ca „subiect”.

„În ceea ce privește subiectul în cauză, el nu a fost condamnat pentru activitățile sale politice, ci pentru o infracțiune împotriva partenerilor străini. În ceea ce privește activitățile politice, nimeni nu ar trebui să se ascundă în spatele activităților politice pentru a realiza proiecte de afaceri, în timp ce încalcă legea”, a spus Putin.

Navalny, cel mai marcant critic din Rusia al preşedintelui Vladimir Putin, execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă datând din 2014, pe care opozantul le denunţă ca motivate politic.

Merkel urmează să renunțe la funcția de cancelar după alegerile din 26 septembrie, în timp ce Putin, care se află la putere de mai bine de două decenii, urmează să participe la alegerile din 2024, deși nu a spus când se va retrage.