Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE a aprobat al 17-lea…

UE a aprobat al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Sursa: hotnews.ro

Consiliul Uniunii Europene a aprobat cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat Înalta Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas, marți, 20 mai. Noile măsuri vizează aproape 200 de nave din „flota fantomă” de petroliere rusești. În plus, noile restricții împotriva Rusiei vizează „abordarea amenințărilor hibride și protejarea drepturilor omului”.

„Această rundă de sancțiuni împotriva Rusiei este cea mai amplă de la începutul războiului, împreună cu noi sancțiuni hibride, legate de drepturile omului și de armele chimice. În acest al 17-lea pachet, includem Surgutneftegas – un gigant petrolier rus – precum și aproape 200 de nave din flota fantomă a Rusiei. În timp ce Putin simulează interesul pentru pace, mai multe sancțiuni sunt în lucru. Acțiunile Rusiei și cei care permit Rusiei se confruntă cu consecințe grave. Cu cât Rusia persistă mai mult în războiul său ilegal și brutal, cu atât răspunsul nostru va fi mai dur”, a declarat șefa diplomației europene, Kaja Kallas.

Pachetul include 17 persoane și 58 de entități „responsabile de acțiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”. Acestea fac în prezent obiectul înghețării activelor și al interdicției de a pune la dispoziție resurse economice, precum și – în cazul persoanelor fizice – al interdicțiilor de călătorie. Noile listări afectează, în principal, sectorul militar și cel al apărării din Rusia.

Pachetul extinde și mai mult lista produselor cu dublă utilizare și a produselor tehnologice avansate care fac obiectul restricțiilor la export, cu scopul de a împiedica Rusia să utilizeze tehnologii-cheie, în special pentru utilizări militare, cum ar fi:

  • precursori chimici ai materialelor energetice
  • piese de schimb și componente pentru mașini-unelte de înaltă precizie pentru controlul numeric al computerului (CNC).

Cel de al 17-lea pachet include o prelungire a derogării de la plafonul prețului petrolului, care permite transportul de țiței originar din proiectul Sahalin-2 din Rusia cu nave către Japonia, pe baza preocupărilor legate de securitatea energetică. Prelungirea se acordă pentru o perioadă de un an, până la 28 iunie 2026.

Sancțiunile UE rămân în centrul răspunsului UE la agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.