Ucrainenii de rând se pregătesc să lupte împotriva Rusiei, pe măsură ce cresc tensiunile de la granița dintre Rusia și Ucraina – Ziarul de Gardă
 • Ucrainenii de rând se pregătesc să lupte împotriva Rusiei, pe măsură ce cresc tensiunile de la granița dintre Rusia și Ucraina

  Ucrainenii de rând se pregătesc să lupte împotriva Rusiei, pe măsură ce cresc tensiunile de la granița dintre Rusia și Ucraina
  Foto: Profimedia Images
  14 decembrie 2021 | 16:19

  Pe măsură ce cresc tensiunile de la granița dintre Rusia și Ucraina, tot mai mulți ucraineni de rând se pregătesc de război. Înarmați cu puști și cuțite, unele false, altele reale, ucrainenii participă la antrenamente în stil militar în pădurile de la marginea orașelor, informează Euronews, citat de Digi.

  Un grup de 30 de ucraineni se adună în pădurea de la marginea Kievului. Ei strigă „glorie Ucrainei” cu pumnul la piept înainte ca antrenamentul să înceapă. Exercițiile se vor concentra pe mânuirea puștilor și tactici de atacare a inamicului.

  Grupul Total Resistance organizează antrenamentele pentru cei care doresc să învețe să se apere în situația unei invazii rusești.

  Tensiunile dintre Moscova și Kiev au tot crescut în ultimele săptămâni, pe fondul acuzațiilor că Rusia a trimis 92.000 de soldați la granița cu Ucraina. Moscova a anexat Crimeea în 2014 și i-a sprijinit pe separatiștii din estul Ucrainei, alimentând un război care a provocat mai mult de 13.000 de victime.

  Sesiunile de antrenament de genul celei organizate de Total Resistance au devenit tot mai frecvente și mai accesibile în Ucraina. Au început să apară la începutul anului când a fost raportată o creștere similară a numărului de trupe rusești la granița de est.

  Publicitate

  „Vrem să-i ajutăm pe ucraineni să fie pregătiți să se protejeze”, a spus liderul grupului Andrei Rekun pentru Euronews. „Este dreptul lor să o facă.” Rekun observă antrenamentul de la distanță, în timp ce un militar veteran le arată participanților cum să se coordoneze în cazul unui atac sau a unei replieri.

  Rekun spune că scopul principal al antrenamentului este unul defensiv și că toată lumea este binevenită.

  „Trebuie să fim pregătiți pentru situația în care războiul devine rău de tot”

  Unul dintre participanți este Sasha, în vârstă de 35 de ani și un practicant al artelor marțiale. El a venit la antrenamente împreună cu prietenul său Serghei și copilul de 9 ani al lui Serghei.

  După ce au făcut exerciții cu arme de lemn, cei trei au trecut la antrenamentul cu arme reale: au învățat cum să țină o armă adevărată și cum să schimbe încărcătorul din mers.

  „Mulți oameni cred că războiul este undeva departe și nu aici”, spune Sasha. „Cred că e o greșeală. (Conflictul) se poate intensifica. Este o situație periculoasă. Cred că principala formă de apărare a Ucrainei este să fim pregătiți să ne apărăm singuri și suntem gata oricând și oriunde.”

  Total Resistance nu este singura organizație din Ucraina care face astfel de antrenamente, potrivit cercetătorului independent Hanna Hrytsenko, care investighează grupurile de extremă dreapta, problemele de gen și armata în Ucraina.

  Hrytsenko spune că instructajul civililor este de cele mai multe ori condus de veterani – uneori, care aparțin de grupuri de extremă dreapta – dar că este dificil de spus dacă criza din prezent a dus la o creștere a numărului celor interesați de antrenamentele de luptă.

  Publicitate

  „Sunt destul de sigură că astfel de antrenamente, care oferă deprinderi militare, sunt disponibile peste tot”, a explicat Hrystenko.

  Mai multe grupări de extremă dreapta din Ucraina organizează antrenamente de război pentru civili

  Liderul oragnizației de extremă dreapta Tradiție și Disciplină, Bogdan Khodakovsky, a spus că și ei țin antrenamente și că Ucraina are nevoie de grupări ca cea pe care o conduce pentru a se proteja în cazul în care Rusia invadează.

  Grupul condus de Khodakovsky se descrie ca fiind o mișcare conservatoare și a fost acuzat că a încercat să întrerupă evenimentul Odesa Pride în 2020.

  „Ne pregătim pentru lupte în pădure și în afara orașelor”, a spus Khodakovsky pentru Euronews. „Trebuie să fim pregătiți pentru situația în care războiul devine rău de tot. Instruim oamenii să folosească arme, să tragă și să înțeleagă ce se întâmplă.”

  Președintele departamentului de sociologie de la Institutul Politehnic Igor Sikorsky este de părere că cei mai mulți dintre ucraineni rămân calmi în privința crizei din estul țării și se „bizuie pe forțele armate ale Ucrainei” pentru protecție, cu toate că unii civili aleg să se pregătească de luptă.

  Sociologul ucrainean a mai spus că războiul din estul Ucrainei a afectat reputația rușilor în țara sa și a făcut referire la un studiu potrivitul căruia procentul de ucraineni care văd Rusia în mod favorabil a scăzut de la 80% în 2008 la 30% în 2015. În prezent, procentul este undeva în jurul valorii de 40%.

  Putin, principalul vinovat pentru criza din estul Ucrainei, în opinia celor mai mulți ucraineni

  „În regiunile de vest ale Ucrainei, oamenii dau vina atât pe elita rusă, cât și pe societatea din Rusia, iar în estul țării, oamenii mai degrabă arată cu degetul liderii ruși, nu populația”, a explicat sociologul.

  În jurul Kievului nu este foarte greu să găsești oameni care dau vina pe Putin pentru orice. Serghei Kuzmenko, meșteșugar local, spune că are prieteni și membri de familie în Rusia și că rușii nu sunt problema.

  „E doar politică. E un joc. Chiar nu am nimic împotriva rușilor, dar nu-mi place de Putin. El este problema”, spune Kuzmenko. „Dacă se întâmplă ceva, sunt gata să lupt, dar, deocamdată, așteptăm să vedem ce se întâmplă.”

  Un alt kievean, de 68 de ani, a spus pentru Euronews, în timp ce aștepta autobuzul, că amenințările americanilor sunt doar niște „vise amuzante”. „Nu o să se întâmple nimic. Dar dacă se întâmplă totuși ceva, sunt pregătit. Este de datoria mea. Știu să folosesc pușca cu lunetă.”

  „Propaganda afectează oamenii din Rusia. Dacă le tot vinzi oamenilor minciuni, cum că noi (ucraineni) împușcăm și bombardăm transportul public, o să îi influențeze”, a mai spus kieveanul.

  Copiii ucraineni participă și ei la antrenamente. Învață ce să facă în cazul unui atac al Rusiei

  În pădurile de la marginea Kievului, participanții la antrenamente învață să lupte folosind cuțite. Instructorul, care și-a acoperit aproape toată fața, le arată oamenilor cum să atace cu mișcări largi, cum să își apere pieptul și gâtul împotriva atacurilor de cuțit și, în final, cum să își omoare inamicul.

  Sasha spune că simte că e datoria sa să fie pregătit să își apere orașul în cazul invaziei Rusiei și că toată lumea ar trebui să trateze situația cu seriozitate. „Nu știu dacă voi fi pregătit după doar un antrenament, dar este un început bun.”

  Publicitate

  Taras, un participant de 54 de ani care a servit în armata sovietică în anii 80 și-a adus propria pușcă la antrenamente.

  „Cred că orice adult trebuie să fie pregătit să apere Ucraina”, a spus Taras. „Sunt și copii aici cu noi și cred că trebuie să participe și ei pentru a fi pregătiți. Măcar atât cât să nu fie prea speriați dacă vin rușii. Trebuie să știe unde să meargă, unde să fugă, unde să lupte. Ce trebuie să faci ca să supraviețuiești.”

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina. Rușii continuă atacul asupra regiunilor Sumî și Cernihiv. Zece oameni au murit miercuri în regiunea Donețk: șapte au fost răniți

  Sute de luptători ucraineni care au rezistat săptămâni întregi la oțelăria Azovstal din Mariupol s-au predat și au fost transferați pe teritoriile controlate de ruși. Ministrul ucrainean al apărării declara că…
  LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina. Rușii continuă atacul asupra regiunilor Sumî și Cernihiv. Zece oameni au murit miercuri în regiunea Donețk: șapte au fost răniți

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler