Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina contestă mandatul delegației ruse…

Ucraina contestă mandatul delegației ruse la APCE

Deputații Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) au susținut luni, 25 ianuarie, la Strasbourg, propunerea Ucrainei de a contesta împuternicirile delegației ruse, din cauza nerespectării de către Federația Rusă a principiilor statului de drept și a încălcării drepturilor omului, relatează hromadske.ua.

Astfel, în timpul deschiderii sesiunii de iarnă a APCE, deputații au votat în favoarea contestării împuternicirilor delegației ruse. Inițiativa a fost prezentată de șefa delegației ucrainene la APCE, Maria Mezentseva,

Potrivit sursei citate, inițiativa a fost susținută de 38 membri ai APCE din cadrul a 5 delegații.

În discursul său, Mezentseva a menționat că autoritățile ruse continuă să încalce drepturile politice și civile ale cetățenilor lor și desfășoară campanii dure de „persecutare a liderului opoziției”. Deputata a reamintit că Rusia „stă în spatele încălcărilor drepturilor omului în teritoriile ocupate” din Ucraina, neglijând rezoluțiile APCE, care condamnă anexarea Crimeei.

În urma votului celor 38 de deputați, raportul, conform procedurii, a fost trimis spre examinare Comitetului de monitorizare al APCE, care, în următoarele zile, va pregăti o rezoluție relevantă. Discuțiile la acest subiect sunt programate pentru ziua de joi, 28 ianuarie.

Delegația R. Moldova la APCE, care participă la sesiunea de iarnă, nu și-a anunțat oficial poziția în această problemă.

Din cadrul delegației Legislativului R. Moldova fac parte vicepreședinții Parlamentului Vlad Batrîncea – președintele delegației și Mihail Popșoi – membru al delegației. De asemenea, participă deputații Gaik Vartanean, secretar al Comisiei politică externă şi integrare europeană, Liviu Vovc, secretar al Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Monica Babuc, membru al Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.