Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Turcia spune că prima navă…

Turcia spune că prima navă care transportă cereale ucrainene este pe cale să ajungă în siguranță la Istanbul: ne așteptăm ca în fiecare zi o navă de cereale să părăsească porturile ucrainene

Prima navă care transportă cereale ucrainene urmează să ajungă la Istanbul în termenul stabilit, anunță marți autoritățile din Turcia. Tot autoritățile din Turcia susțin că se așteaptă la traversări zilnice similare. Între timp, președintele ucrainean spune că se îngrijorează că Rusia ar putea interveni în procesul de transportare a cerealelor, asta în timp ce Rusia salută reluarea exporturilor, calificând acțiunea una „foarte pozitivă”, transmite Reuters.

Prima navă care transportă cereale ucrainene pe piețele mondiale de când invazia Rusiei a blocat exporturile în urmă cu mai bine de cinci luni este pe cale să ajungă în siguranță la Istanbul, marți seară, a declarat partea turcă, pe fondul temerilor ucrainene că ar putea întâmpina probleme.

Luni, 1 august, plecarea primei nave cu cereale din portul ucrainean Odesa către Liban, prin Turcia, în baza unui acord de trecere în siguranță, a stârnit speranțe în legătură cu astfel de plecări care ar putea ajuta la atenuarea crizei alimentare globale în plină dezvoltare.

Turcia se așteaptă ca aproximativ o navă de cereale să părăsească porturile ucrainene în fiecare zi, atâta timp cât este valabil acordul de trecere în siguranță, a declarat marți un înalt oficial turc, care a cerut să rămână anonim.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat asupra riscului de foamete în acest an din cauza războiului din Ucraina.

Navigarea de luni a fost posibilă după ce Turcia și Națiunile Unite au negociat luna trecută un acord de export de cereale și îngrășăminte între Rusia și Ucraina – o descoperire diplomatică rară într-un conflict care a devenit un război prelungit de uzură, de când trupele ruse au trecut peste graniță, la 24 februarie.

Ozcan Altunbudak, reprezentantul Turciei la un centru de coordonare creat pentru a supraveghea reluarea exporturilor de cereale ucrainene, a declarat marți că nava, nava Razoni, sub pavilion Sierra Leone, este pe cale de a ancora la Istanbul, marți noapte.

Nava, care transportă 26.527 de tone de porumb, urma să sosească la Istanbul la miezului nopții, ora locală.

Acesta va fi apoi inspectată de oficiali ruși, turci, ucraineni și ONU în conformitate cu termenii acordului de trecere în siguranță înainte de a-și continua călătoria către portul libanez Tripoli, destinația sa finală planificată.

Invazia Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie a dus la o criză alimentară și energetică la nivel mondial, iar Națiunile Unite a avertizat asupra riscului de foamete în acest an.

Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din exporturile globale de grâu. Dar sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și luptele de-a lungul coastei de est a Ucrainei au împiedicat navele cu cereale să părăsească în siguranță porturile.

Acordul urmărește să permită trecerea în siguranță a transporturilor de cereale în și din Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi.