Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Trei zile de doliu în…

Trei zile de doliu în Crimeea după atacul armat la un colegiu politehnic din orașul Kerci

A woman places a candle to commemorate the victims of a fatal attack on a college in the Crimean port city of Kerch, at a memorial by the Kremlin walls in Moscow, Russia October 17, 2018. REUTERS/Sergei Karpukhin

Un tânăr de 18 ani, student la un colegiu politehnic din Kerci a omorât 19 persoane, după care s-a sinucis. Comitetul de anchetă a exclus ipoteza unui atac terorist.

Un material de pe Novaya Gazeta

În după-amiaza zilei de 17 octombrie, la ora 12:00, ora locală, serviciile de urgență din Crimeea au primit informația că la un colegiu politehnic de pe strada Voikov din Kerci a avut loc o explozie.

La locul incidentului s-au deplasat mai multe echipe de ambulanță și salvatori din zonele din apropiere, dar și un elicopter. La fața locului au mers Ministrul Sănătății al Rusiei, Veronika Skvortsova și șeful Crimeei, Serghei Aksenov.

Martorii oculari au raportat că în clădirea colegiului a avut loc mai întâi o explozie, după care un bărbat a deschis focul asupra elevilor. În urma incidentului, peste 50 de persoane au fost rănite (n.r.: mulți dintre care elevi ai colegiului), iar alte 19 persoane au murit, fiind împușcate.

Șeful Crimeei a declarat oficial doliu de trei zile pe peninsulă.

Ipoteze

Inițial, versiunea principală a incidentului a fost declarată o explozie a sistemului de alimentare cu gaze. Cu toate acestea,  serviciul de presă al agenției „Krymgazseti” a declarat pentru Kryminform că școala nu a era conectată la sistemul centralizat de alimentare cu gaze.

Foto: Ekaterina Kejzo/Courtesy of Kerch.FM/Handout via REUTERS

 Ulterior, Comitetul Național Antiterorist al Rusiei a anunțat oficial că în cantină a explodat un dispozitiv  neidentificat, plin cu obiecte metalice.

Teritoriul colegiului a fost examinat și a fost identificată o altă bombă. „Dispozitivul exploziv identificat este în prezent examinat”, a declarat pentru postul de televiziune RBK, reprezentantul Comitetului Național Antiterorism, Andrei Przhezdomsky.

În primele ore, Comitetul de anchetă al Rusiei a recunoscut oficial incidentul drept un atac terorist și a deschis o cauză penală în temeiul articolului 205 din Codul penal al Federației Ruse. Cu toate acestea, câteva ore mai târziu, Comitetul de Anchetă a declarat că a recalificat cazul și nu mai investighează ceea ce s-a întâmplat drept un atac terorist.

„Comitetul de anchetă consideră, preventiv, că acest tânăr a împușcat mai multe persoane care se aflau în clădire și ulterior s-a sinucis. În acest sens, cauza penală inițiată în temeiul articolului 205 din Codul penal al Federației Ruse a fost reclasificată la articolul 105 alineatul (2) din Codul Penal al Federației Ruse (uciderea a două sau mai multe persoane)”.

Suspectul

Potrivit Comitetului de anchetă, focul a fost deschis de către un student în anul 4 de studii, Vladislav Roslyakov, în vârstă de 18 ani (acest lucru a fost confirmat, de asemenea, de către sursele Novaya Gazeta). Corpul său, cu o rană de foc de armă, a fost găsit într-una din încăperile colegiului. Potrivit investigației, acesta a venit la facultate imediat înaintea incidentului, iar camerele video l-au surprins cu o armă în mâini. Potrivit datelor preliminare, tânărul a acționat singur.

Sursele RBK  au declarat că presupusul criminal a lăsat un rucsac în cantina colegiului cu puțin timp înainte de explozie. „De asemenea, studenții ne-au spus că au auzit de la acest tânăr că face experimente cu explozivi”, a spus sursa.

„Vlad era într-o lumină bună în colegiu. Tăcut și ascultător. Dar în această săptămână el nu a mers la facultate – a fost bolnav”, au declarat pentru postul TV „360” colegii de grupă ai tânărului.

Potrivit comisarului pentru protecția drepturilor copilului din Crimeea, Irina Klyueva, în luna octombrie a acestui an, Roslyakov a primit un permis pentru arme de vânătoare.

„Nu cunosc cum funcționează sistemul de primire a armelor, nu dețin o armă, dar nu credeam că astfel tinerii de această vârstă pot primi un persim pentru arme. Urmează să verificăăm, cu siguranță că tânărul trebuia să fie supus unor examene medicale, psihologice, o persoană nu poate primi atât de simplu un permis de armă, chiar dacă este o armă de vânătoare”, a declarat Irina Klyueva.

Ieri, în apartamentul lui Roslyakov au avut loc percheziții.

 

Foto antet: REUTERS/Sergei Karpukhin