Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Trei călugări au refuzat să…

Trei călugări au refuzat să fie evacuați de pe o insulă cuprinsă de flăcări din Grecia: „Ne sufocăm din cauza fumului”

Foto: The Guardian

Trei călugări de la mănăstirea Sfântul David din nordul insulei Evia, Grecia, au refuzat să fie evacuați dintr-un incendiu care a izbucnit miercuri seară, 4 august, în urma unui val de caniculă. Cel puțin 150 de case au fost distruse de flăcări, precum și mai multe sate, scrie The Guardian.

Incendiile au luat amploare în Grecia, din cauza unui val de caniculă – cea mai severă din ultimele trei decenii.

„Ne sufocăm din cauza fumului”, a declarat unul dintre călugări, descriind flăcări de până la 40 metri în jurul mănăstirii, scrie sursa citată.

Joi dimineață, 5 august, pompierii au luptat împotriva flăcărilor care se apropiau de zona industrială din Atena.

Potrivit The Guardian, polițiștii au anunțat că îi vor forța pe călugări să părăsească mănăstirile dacă viața lor va fi pusă în pericol. Totodată, experții avertizează că încălzirea globală crește atât frecvența, cât și intensitatea incendiilor din ultima perioadă.

Insula Evia se află la aproximativ 200 km (125 mile) distanță de Atena, unde peste 500 de pompieri, au fost antrenați în lupta cu incendiul care a cuprins periferia orașului.

Autoritățile din Atena au făcut un apel către locuitori să rămână în case și să poarte măști pentru a se proteja împotriva fumului.

Comisia Europeană (CE) a anunţat miercuri, 4 august, că va trimite avioane, elicoptere şi pompieri către Italia, Grecia, Albania şi Macedonia de Nord pentru a sprijini aceste ţări în lupta împotriva incendiilor. Două avioane pentru intervenţii în caz de incendiu care provin din Cipru vor fi trimise în sprijinul Greciei alături de o echipă de luptă contra incendiilor având drept misiune susţinerea operaţiunile de pe teren.