Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Tensiune în Ucraina: discuții urgente…

Tensiune în Ucraina: discuții urgente între SUA și Rusia la Geneva, pe măsură ce temerile de invazie cresc

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit vineri la Geneva pentru discuții, pe fondul temerilor crescânde că Rusia ar putea fi pe cale să invadeze Ucraina, transmite BBC.

„Acesta este un moment critic”, a spus Blinken în declarația sa de deschidere a discuțiilor.

SUA și Rusia „nu se așteaptă să rezolve diferențele noastre aici astăzi”, a adăugat el, dar speră să testeze dacă diplomația este încă o opțiune viabilă.

Ulterior, Lavrov a descris discuțiile ca fiind deschise și utile.

Moscova are 100.000 de soldați în apropierea granițelor cu Ucraina, dar neagă că ar fi planificat invadarea.

Peste masă, într-un hotel elvețian de lux, Blinken și-a avertizat omologul său rus cu privire la un răspuns „unit, rapid și sever”, dacă Rusia ar face acest pas.

Președintele rus Vladimir Putin a adresat Occidentului cereri despre care spune că privesc securitatea Rusiei. A solicitat inclusiv ca Ucraina să fie oprită de la aderarea la NATO. El vrea ca alianța defensivă occidentală să renunțe la exercițiile militare și să nu mai trimită arme în Europa de Est, pe care Moscova o consideră „curtea din spate”.

La o conferință de presă după întâlnire, Lavrov a acuzat NATO că lucrează împotriva Rusiei. El a reiterat poziția Moscovei conform căreia „nu a amenințat niciodată poporul ucrainean” și nu are de gând să atace Ucraina.

SUA vor prezenta Rusiei un răspuns scris la liniile sale roșii de securitate săptămâna viitoare, a adăugat el. Se așteaptă să urmeze o altă întâlnire când Rusia o va examina.

Blinken le-a spus reporterilor că SUA sunt pregătite să caute posibile mijloace de abordare a preocupărilor Rusiei în spiritul reciprocității.

În prealabil, analiștii au susținut că acest lucru ar putea include mai multă transparență asupra exercițiilor militare din regiune sau revigorarea restricțiilor asupra rachetelor în Europa. Aceste reguli au fost stabilite anterior în Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară, un pact din perioada Războiului Rece, pe care SUA l-au anulat în 2019, după ce au acuzat Rusia că a încălcat acordul.

De asemenea, Blinken a cerut Rusiei să-și oprească agresiunea împotriva Ucrainei, spunând că acumularea de trupe îi oferă capacitatea de a ataca Ucraina din sud, est și nord.

El a spus că SUA știe din experiență că Moscova are, de asemenea, un „manual extins” de modalități non-militare de a-și promova interesele, inclusiv atacurile cibernetice.

Blinken a spus că discuțiile au vizat și Iranul și negocierile privind capacitățile sale nucleare, pe care le-a numit un exemplu al modului în care SUA și Rusia pot lucra împreună în probleme de securitate.