Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Tânără protestatară contra războiului, reținută…

Tânără protestatară contra războiului, reținută în Rusia, explică românilor: „Țara noastră comite o crimă. Suntem ostaticii unui președinte nebun”

„Lui Putin nu-i pasă că mulți ruși îl urăsc și nu vor acest război. Dar chiar și așa, cred că nu ar trebui să tăcem”, a declarat pentru Libertatea Daria Kucherenko, care s-a numărat printre cele peste 1.700 de persoane arestate joi în Rusia pentru că au ieșit în stradă să condamne atacul comandat de Vladimir Putin în Ucraina. 

Daria Kucherenko, 27 de ani, s-a născut, a crescut și și-a clădit o viață în Rusia. Are însă rădăcini ucrainene – bunicul era din Kiev. Dar spune că nu asta a făcut-o să iasă în stradă joi, 24 februarie, pentru a condamna gestul liderului de la Kremlin de a ataca Ucraina.

„Nu am prieteni în Ucraina și nici prieteni ucraineni în Rusia. Dar eu și mulți dintre cunoscuții și prietenii mei avem rădăcini ucrainene. Pentru că am un nume de familie ucrainean, mă confrunt cu mesaje de genul: «Protestezi pentru că ești ucraineancă». Nu, nici măcar nu știu ucraineană!

Sunt o rusoaică cu nume de familie ucrainean și am ieșit în stradă pentru că sunt împotriva războiului. Locuiesc într-un oraș la mii de kilometri de granița cu Ucraina, dar îmi pasă. Eu nu l-am votat pe Vladimir Putin și nu susțin decizia guvernului rus de a trimite trupe în Ucraina. Astea sunt motivele reale pentru care am ieșit în stradă”, a explicat Daria pentru Libertatea.

Din păcate, poporul Rusiei nu poate influența deciziile lui Vladimir Putin. Lui nu-i pasă că mulți ruși îl urăsc și nu vor război. Dar chiar și așa, cred că nu ar trebui să tăcem. Personal, sunt împăcată cu gândul că fac măcar atât: îmi exprim părerea cu voce tare”, a mai menționat tânara.

„Am fost reținută după numai cinci minute” Joi, tânăra, care locuiește în Ufa, oraș din vestul Rusiei, a scris pe o bucată de carton: „Sunt împotriva războiului. Nu eu am ales această putere” și a ieșit din casă de una singură. Pe rețelele sociale multe persoane anunțaseră că vor protesta individual. Conform legislației ruse, astfel de manifestații, în care oamenii protestează fără a se aduna în grupuri, nu au nevoie de autorizație din partea autorităților.


Citeşte întreaga ştire: EXCLUSIV. Tânără protestatară contra războiului, reținută în Rusia, explică românilor: „Țara noastră comite o crimă. Suntem ostaticii unui președinte nebun”