Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Suspans incredibil în al doilea…

Suspans incredibil în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Polonia

Polonezii au început să voteze duminică în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, pe fondul incertitudinii totale cu privire la deznodământul „duelului” dintre președintele în exercițiu Bronislaw Komorowski și contracandidatul său conservator și populist Andrzej Duda,

Potrivit unui ultim sondaj de opinie publicat de ziarul Polska The Times, Duda era creditat cu 51% din intențiile de vot, iar Komorowski cu 49%, o diferență apropiată de marja de eroare. Alte două sondaje prognozau o victorie la limită a lui Duda, cu o diferenţă de numai jumătate de procent, în timp ce institutul Millward Brown îl dădea drept câștigător pe Komorowski.

Duda, jurist și eurodeputat, în vârstă de 43 de ani, candidează din partea partidului eurosceptic Dreptate și Justiție, condus de Jaroslaw Kaczynski. Președintele Komorowski, în vârstă de 62 de ani, este susținut de formațiunea liberală Platforma civică, aflată la putere de mai bine de opt ani.
După un început de campanie în care Komorowski era dat drept favorit, cu peste 60% din intențiile de vot, scrutinul a luat o turnură surprinzătoare la 10 mai, Duda devansându-l la limită pe Komorowski, câștigându-l cu 34,76%, în timp ce președintele în exercițiu a obținut 33,77% din voturi.
După acest fiasco Komorowski s-a activizat şi a parcurs în turnee electorale mii de kilometri, întâlnindu-se cu alegători.

Polonia este o ţară cu un model de guvernare parlamentar, iar rolul președintelui este unul preponderent onorific.
sursa foto: reuters