Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA vor sprijini Turcia, lovită…

SUA vor sprijini Turcia, lovită de cutremure, atâta timp cât va fi nevoie, afirmă secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Sursa foto: Reuters

Statele Unite ale Americii vor sprijini Turcia „atâta timp cât va fi nevoie” după cutremurele devastatoare, a declarat luni, 20 februarie, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în timp ce omologul său turc a spus că „nu este nevoie de un dezastru pentru a îmbunătăți legăturile”, informează Reuters.

Blinken a vorbit după vizita sa de duminică în zona seismică, unde operațiunile de salvare s-au terminat la două săptămâni după cel mai grav dezastru din istoria modernă a țării. Peste 46.000 de persoane au murit în Turcia și în nord-vestul Siriei în urma cutremurelor.

„Statele Unite și Turcia nu sunt întotdeauna de acord, dar este un parteneriat care a rezistat provocărilor”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, la Ankara.

Asistența umanitară totală acordată de SUA Turciei și Siriei după cutremurele devastatoare a ajuns la 185 milioane de dolari, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Relațiile dintre aliații NATO sunt tensionate încă din 2019, când Ankara a achiziționat sisteme rusești de apărare antirachetă.

Luni, 6 februarie, un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade a zguduit Turcia și Siria. Un alt seism cu magnitudinea de 7,7 a zguduit regiunea câteva ore mai târziu, apoi au urmat mai multe replici. Imagini video dramatice de pe rețelele de socializare au surprins clădiri care se prăbușesc și dărâmături împrăștiate.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență pentru următoarele trei luni în 10 provincii ale Turciei lovite de seisme.