Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA interzice vânzarea biletelor de…

SUA interzice vânzarea biletelor de avion către Belarus, ca măsură după deturnarea zborului Ryanair

Statele Unite ale Americii (SUA) au interzis marți, 28 iunie, vânzarea de bilete pentru călătoriile cu avionul către și din Belarus, ca reacție după ce Minsk a forțat aterizarea unui zbor Ryanair și a arestat la bord un jurnalist disident, scrie Reuters.

Aceasta este cea mai recentă măsură dintr-o serie adoptate de Washington în urma reprimării de către regimul lui Aleksandr Lukașenko a unor manifestații în favoarea democrației și împotriva alegerilor prezidențiale din august 2020.

Statele Unite și Uniunea Europeană au refuzat să-i recunoască victoria și au impus sancțiuni împotriva oficialilor din Belarus și a altor ținte.

La emiterea interdicției, Departamentul de Transport al SUA a declarat că Departamentul de Stat a stabilit că limitarea călătoriilor între Statele Unite și Belarus este în interesul politicii externe a Washingtonului în urma devierii zborului Ryanair.

Ordinul ar permite în continuare „operarea oricărui transport considerat a fi în interesul național al Statelor Unite, inclusiv din motive umanitare sau de securitate națională”, se mai menționează în decizia Washingtonului.

La 24 mai curent, reprezentanții mai multor companii aeriene au declarat că vor evita spațiul aerian din Belarus după ce avionul Ryanair în care se afla jurnalistul Roman Protasevici a fost deturnat duminică spre Minsk, iar ulterior jurnalistul a fost arestat. Unele companii au început deja să ocolească spațiul aerian al Belarusului.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Raman Protasevici este fostul editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.