Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Starea de urgență în Sri…

Starea de urgență în Sri Lanka. Președintele statului insular a fugit din țară în urma unei revolte populare împotriva conducerii sale: oamenii îl acuză de inflație fulgerătoare, corupție și lipsa severă de combustibil și medicamente în țară

Președintele Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a fugit din țară miercuri, cu câteva ore înainte ca să demisioneze, după ce o revoltă populară din cauza unei crize economice devastatoare a pus capăt stăpânirii puternice a familiei sale asupra națiunii insulare, transmite Reuters.

Prim-ministrul Ranil Wickremesinghe a declarat stare de urgență, în timp ce câteva sute de oameni i-au înconjurat biroul din Colombo, încercând să pătrundă pe lângă poliție, îmbrăcați în echipament anti-revolta și sărind garduri. Poliția a tras mai multe reprize de gaze lacrimogene, iar un elicopter militar survolează deasupra clădirii.

„Prim-ministrul în calitate de președinte interimar a declarat stare de urgență (în toată țara) și a impus un filtru de oprire a tuturor persoanelor în provincia de vest”, a declarat pentru Reuters secretarul de presă al lui Wickremesinghe, Dinouk Colombage. Provincia de Vest include Colombo.

Pe măsură ce știrea despre zborul președintelui s-a răspândit, mii de oameni s-au adunat la principalul loc de protest din Colombo scandând „Hoțul, hoțul”.

Fuga președintelui pune capăt stăpânirii puternicului clan Rajapaksa care a dominat politica în țara din Asia de Sud în ultimele două decenii.

Protestele împotriva crizei economice sunt înăbușite de luni de zile și au ajuns la apogeu weekendul trecut, când sute de mii de oameni au preluat clădirile guvernamentale cheie din Colombo, acuzându-i pe Rajapaksa și aliații lui pentru inflația fulgerătoare, corupție și lipsa severă de combustibil și medicamente.

Gotabaya Rajapaksa, soția sa și doi bodyguarzi au părăsit principalul aeroport internațional de lângă Colombo la bordul unui avion al Forțelor Aeriene din Sri Lanka, miercuri dimineața, a anunțat forțele aeriene într-un comunicat.

O sursă guvernamentală și o persoană apropiată lui Rajapaksa au spus că se află în Male, capitala Maldive. Cel mai probabil, președintele va merge într-o altă țară asiatică de acolo, a spus sursa guvernamentală.