Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Sperăm să fie mai bine,…

„Sperăm să fie mai bine, dar ne pregătim pentru ce e mai rău” – Borrell și Blinken au discutat despre energie și Ucraina. Consiliului SUA-UE pentru Energie a menționat că este necesară creșterea rezilienței și a securității energetice R. Moldova

La 7 ianuarie, Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul celei de-a noua reuniuni a Consiliului SUA-UE pentru Energie, potrivit unui comunicat oficial publicat pe euneighbourseast.eu.

Părțile au semnat și o Declarație comună cu ocazia celei de-a noua reuniuni a Consiliului Energetic SUA-UE.

În Declarație, Consiliu a menționat că este necesară creșterea rezilienței și a securității energetice a partenerilor estici, precum Republica Moldova și Ucraina, inclusiv prin fluxuri inverse de gaze și a subliniat importanța continuării sprijinirii procesului de sincronizare a rețelelor electrice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu rețeaua europeană continentală.

Pe lângă securitatea energetică și promovarea diversificării energetice, Consiliul a discutat și despre urgența unei acțiuni pentru a aborda situația aprovizionării cu gaze în Europa și pentru a asigura aprovizionarea cu gaze către Ucraina.

În ceea ce privește criza actuală din jurul Ucrainei, Borrell și Blinken au reiterat determinarea UE și a Statelor Unite de a da un răspuns unitar amenințărilor Rusiei.

„Problemele energetice sunt esențiale pentru această criză, deoarece Rusia nu ezită să-și folosească sursele importante de energie către Europa ca pârghie pentru câștig geopolitic”, a declarat Borrell la o conferință de presă după întâlnire.

Ambele părți au repetat că își vor continua angajamentul diplomatic la diferite niveluri și în diferite formate – contacte bilaterale, discuțiile din Normandia, OSCE și NATO.

„Dar, în același timp, rămânem fermi în hotărârea noastră că o nouă agresiune împotriva Ucrainei ar avea – după cum a spus secretarul de stat – consecințe masive. Sperăm să fie mai bine, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a adăugat Borrell.

Părțile au semnat o Declarație comună cu ocazia celei de-a noua reuniuni a Consiliului Energetic SUA-UE. Textul declarației a fost publicat de Guvernul Statelor Unite ale Americii și al Uniunii Europene.

În declarație se menționează că, Consiliul s-a bazat pe activitatea anunțată de președintele von der Leyen și de președintele Biden cu privire la cooperarea dintre SUA și UE în domeniul securității energetice în declarația lor comună din 28 ianuarie 2022.

Părțile au subliniat faptul că accelerarea tranziției energetice echitabile către un viitor net-zero va contribui la atenuarea fluctuațiilor de pe piața energiei și va facilita accesul la o energie fiabilă și la prețuri accesibile. Consiliul a discutat despre urgența de a acționa pentru a aborda situația aprovizionării cu gaze în Europa și pentru a asigura aprovizionarea cu gaze a Ucrainei.

Consiliul a reiterat faptul că este inacceptabilă utilizarea aprovizionării cu energie ca armă sau pârghie geopolitică. Această convingere a stat la baza sprijinului acordat de Consiliu pentru consolidarea rezilienței și a securității energetice a partenerilor estici, precum Republica Moldova și Ucraina, inclusiv prin intermediul fluxurilor inversate de gaze. Recunoscând tensiunile geopolitice actuale, Statele Unite și UE au discutat despre intensificarea cooperării pe termen scurt pentru a asigura aprovizionarea suficientă cu energie pentru UE și vecinătatea sa.

Consiliul a afirmat că Ucraina continuă să fie un partener-cheie atât al UE, cât și al Statelor Unite și și-a exprimat sprijinul ferm pentru o Ucraină puternică și rezistentă. Consiliul a subliniat faptul că securitatea energetică este vitală pentru o Ucraină suverană.

Consiliul a reiterat că este inacceptabil să se utilizeze aprovizionarea cu energie ca armă sau pârghie geopolitică. Această convingere a fost susținută de Consiliu, care a menționat că este necesară creșterea rezilienței și a securității energetice a partenerilor estici, precum Republica Moldova și Ucraina, inclusiv prin fluxuri inverse de gaze. Recunoscând tensiunile geopolitice actuale, Statele Unite și UE au discutat despre intensificarea cooperării pe termen scurt pentru a asigura aprovizionare cu energie suficientă pentru UE și vecinătatea acesteia.

Tot aici, Consiliul a subliniat importanța continuării sprijinirii procesului de sincronizare a rețelelor electrice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu rețeaua europeană continentală.

Statele Unite și UE intenționează să își coordoneze eforturile de sprijinire a țărilor terțe pentru a promova reformele relevante ale pieței și ale reglementărilor pentru a asigura eforturi solide de decarbonizare, o tranziție energetică rapidă, echitabilă și favorabilă incluziunii sociale către un viitor neutru din punct de vedere climatic, precum și pentru a aborda problema sărăciei energetice, inclusiv în Africa. Consiliul a reiterat angajamentul Statelor Unite și al UE de a oferi conexiuni de încredere prin promovarea unei dezvoltări a infrastructurii la nivel mondial care să fie de înaltă calitate, transparentă și rezistentă la schimbările climatice, prin intermediul inițiativelor SUA, UE, regionale și multilaterale, inclusiv Build Back Better World și Global Gateway.