Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Serviciile ucrainene de informații anunță…

Serviciile ucrainene de informații anunță că dețin informații despre modul în care Putin încearcă să atragă belarușii în războiul din Ucraina

Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării ucrainean au anunțat miercuri că angajații serviciilor speciale ruse poartă „conversații individuale” cu membrii armatei din Belarus.

Președintele rus Vladimir Putin încearcă să-i atragă pe belaruși în războiul cu Ucraina, promițându-le bani și educație în universitățile militare ruse. Acest lucru a fost raportat de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei într-o notă publicată pe Facebook.

Raportul recepționat de autoritățile ucrainene arată că angajații serviciilor speciale ruse studiază starea morală și psihologică a personalului militar din Belarus și poartă conversații individuale cu oamenii de rând.

„În acest fel, emisarii lui Putin încearcă să convingă armata belarusă să participe la războiul cu Ucraina, chiar dacă nu fac parte din Forțele Armate din Belarus. Belarusilor li se oferă sprijin financiar în valoare de 1 000-1 500 de dolari pe lună pentru îndeplinirea „sarcinilor speciale”. În plus, li se promite pregătire preferențială în instituțiile de învățământ superior militare ruse (de exemplu, Școala de comandă aeriană din Ryazan),” se menționează în raportul serviciilor de informații ucrainene.

Ministerul Apărării al Ucrainei a adăugat că, în special, astfel de cazuri au fost înregistrate în unitățile Diviziei 103 Aeropurtate a Forțelor Armate Belaruse și a grupului de frontieră Gomel.

„În ciuda acestui fapt, există un nivel foarte scăzut de motivație în rândul armatei belaruse de a participa la ostilități. Cei care și-au dat acordul sunt excluși de pe listele personalului unităților lor pentru a-și extinde serviciul în afara rândurilor Forțelor Armate din Belarus”, mai informează Serviciul de Informații.

De asemenea, printre conducerea politico-militară de vârf din Belarus există dispute cu privire la posibilitatea de a fi implicați cetățenii belaruși în ostilitățile din Ucraina.

„Marea majoritate a personalului care refuză să participe la așa-numita „operație specială” este verificată pentru legăturile cu opoziția. Comandanții neloiali Federației Ruse sunt înlocuiți”, spun ofițerii de informații ucraineni.

Pe 23 martie, Statul Major al Forțelor Armate ale statului ucrainean a raportat că există încă posibilitatea ca armata belarusă să fie implicată în războiul împotriva Ucrainei de partea Rusiei .