Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Șeful Gazprom amenință că va…

Șeful Gazprom amenință că va opri livrările dacă europenii plafonează prețurile la gazele rusești

Sursa foto: Gazprom.com

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat duminică că planurile de a limita prețul exporturilor de gaze rusești ar duce la oprirea livrărilor, făcând ecou unei amenințări similare din partea președintelui Vladimir Putin, informează Reuters.

Conflictul din Ucraina i-a determinat pe clienții Uniunii Europene să-și reducă achizițiile de energie rusească, în timp ce Grupul celor 7 și UE încearcă să impună un plafon de preț pentru petrolul și gazele rusești.

„O astfel de decizie unilaterală este, desigur, o încălcare a contractelor existente, ceea ce ar duce la o întrerupere a livrărilor”, a spus Miller în comentariile difuzate la televiziunea de stat.

Luna trecută şi preşedintele Vladimir Putin a ameninţat că va opri aprovizionarea cu energie dacă vor fi impuse plafoane de preţ, avertizând Occidentul că îi va „îngheţa coada” la iarnă.

Rusia a tăiat anterior conducta Nord Stream 1, aflată în centrul unui conflict energetic cu Europa. Moscova a dat vina pe problemele tehnice pentru această oprire, însă liderii europeni au numit-o o încercare de a-i diviza în legătură cu sprijinul lor pentru Ucraina.