Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Secretarul general al NATO, după…

Secretarul general al NATO, după ce Putin a anunțat mobilizare parțială militară în Rusia: „Va duce la escaladarea conflictului”

Mobilizarea de către președintele rus Vladimir Putin a mii de soldați suplimentari pentru războiul din Ucraina va duce la escaladarea conflictului, iar amenințarea sa cu folosirea armelor nucleare este o „retorică periculoasă și nesăbuită”, a declarat miercuri, 21 septembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

Secretarul general al NATO a declarat într-un interviu pentru Reuters că prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace nu a fost o surpriză, dar că aceasta va duce la escaladarea conflictului care a început pe 24 februarie.

Stoltenberg a afirmat că acțiunile lui Putin au demonstrat că „războiul nu se desfășoară conform planurilor sale”, că trupele rusești erau slab echipate și că este clar că președintele rus a făcut „o mare eroare de calcul”.

Putin a chemat 300.000 de rezerviști pentru a lupta în Ucraina și a susținut un plan de anexare a unor părți din țară, dând de înțeles Occidentului că este pregătit să folosească arme nucleare pentru „a apăra Rusia”.

„Ne vom asigura că nu există nicio neînțelegere la Moscova cu privire la modul exact în care vom reacționa. Bineînțeles că depinde de ce fel de situație sau ce fel de arme ar putea folosi. Cel mai important lucru este să împiedicăm ca acest lucru să se întâmple și de aceea am fost atât de clari în comunicările noastre cu Rusia cu privire la consecințele fără precedent”, a declarat Stoltenberg, referindu-se la o eventuală utilizare a armelor nucleare de către Rusia.

Într-un discurs adresat cetățenilor Rusiei, miercuri dimineață, 21 septembrie, Putin a anunțat mobilizare parțială în Federația Rusă. Un decret în acest sens a fost publicat pe site-ul Kremlinului. Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că urmează să fie recrutați 300 de mii de rezerviști – cetățenii care au efectuat serviciul militar și au „experiență relevantă”.

Discursul lui Putin a urmat după ce forțele rusești au înregistrat tot mai multe victime și au suferit eșecuri pe câmpul de luptă, care au fost alungate din zonele pe care le capturaseră în nord-estul Ucrainei în urma contraofensivei ucrainene din această lună.

„Este greu de văzut o soluție pe termen scurt, atât timp cât Rusia nu acceptă că Ucraina este o națiune suverană și independentă”, a declarat Stoltenberg. „Așadar, mă tem că singura modalitate de a pune capăt acestui război este să dovedim că președintele Putin nu va câștiga pe câmpul de luptă. Când își va da seama de acest lucru, va trebui să se așeze la masă și să negocieze un acord rezonabil cu Ucraina.”

Stoltenberg a declarat că membrii NATO au oferit Ucrainei un sprijin fără precedent, iar aliații NATO trebuie acum să își refacă stocurile de arme și muniții.

Totodată, Stoltenberg a spus că China se numără printre provocările de securitate cărora NATO trebuie să le facă față, dar nu vede China ca pe un adversar.