Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Secretarul general adjunct al NATO,…

Secretarul general adjunct al NATO, despre războiul din Ucraina: „Intrăm într-o fază decisivă a războiului. Nu vedem un risc de escaladare”

Sursa foto: Mircea Geoană/ Facebook

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, spune că războiul din Ucraina va intra într-o fază decisivă în următoarele săptămâni, notează Digi 24.

„Intrăm într-o fază decisivă a războiului pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei. Anticipăm că următoarele săptămâni vor fi decisive, chiar dacă războiul se va întinde pe o perioadă mai lungă”, a spus el.

Geoană a subliniat că Alianţa nu se aşteaptă ca războiul să escaladeze şi să fie implicată NATO.

„Nu vedem, din punct de vedere militar, că Rusia vrea sau poate să escaladeze conflictul, mai ales cu NATO. Probabil faptul că NATO a mobilizat forţe semnificative suplimentare pe flancul estic, că am activat pentru prima dată în istorie planul defensiv pentru ţările estice, a fost descurajant”, a accentuată Geoană.

Cu toate acestea, adaugă Mircea Geoană, este de aşteptat ca războiul să continue în Ucraina.

„Războiul va continua, cu mai mare intensitate şi mai multe victime probabil, dar nu vedem un risc de escaladare între Rusia şi NATO şi de asemenea încercăm să evităm un astfel de scenariu”, a explicat el.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.