Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Scandalul dezinfectanților din România: directorul…

Scandalul dezinfectanților din România: directorul Hexi Pharma, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

libertatea.ro

Tribunalul Bucureşti a condamnat-o miercuri, 30 ianuarie 2019, pe Flori Dinu, directorul general al companiei Hexi Pharma, la 3 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, transmite Agerpres.

În acelaşi dosar, Mihai Leva, şef de producţie al firmei, a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.

La sfârșit de aprilie 2016, în sistemul medical din România a izbucnit un scandal care a dus, în final, la demisia ministrului Sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu. Acest fapt a survenit după ce Gazeta Sporturilor și Cătălin Tolontan, redactorul șef al publicației, au scris despre faptul că dezinfectanții produși și comercializați de compania farmaceutică „Hexi Pharma Co” nu corespund cerințelor și nici măcar informațiilor care se conțin pe etichetă, fiind diluați.

Investigația jurnaliștilor români, preluată și extinsă de mai multe publicații de peste Prut, a provocat un adevărat cutremur în sistemul de sănătate românesc, cazul fiind discutat la nivel înalt. Discuțiile au avut loc în contextul tragediei din clubul Colectiv, după care au decedat în spitale mai multe persoane care s-au ales cu diverse infecții ce trebuiau nimicite de produsele Hexi Pharma.

Conform Registrului Național al produselor biodistructive deținut de Ministerul Sănătății, publicat pe site-ul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), patru dezinfectanți ai Hexi Pharma: Suprasept, Thor și Clorhesin c și b erau la acel moment,  certificate cu dreptul de a fi comercializate și pe piața din R. Moldova, din iunie 2012.

La două săptămâni de la scandalul dezinfectanților diluați din România, ministra Sănătății din acea perioadă, Ruxanda Glavan, a scris, pe pagina sa de facebook, că cele patru produse Hexi Pharma introduse în Registrul Național al produselor biodistructive nu au fost niciodate importate în R. Moldova.